Praat tot maandag 19 april mee over de actualisatie van de binnenstadsvisie

De gemeente Groningen gaat de komende tijd aan de slag met de actualisatie van de binnenstadsvisie. Hierin staan alle ambities en ideeën om de binnenstad van Groningen in de toekomst bereikbaar, toegankelijk en vooral ook aantrekkelijk te houden.

Het is inmiddels alweer vijf jaar geleden dat de visie Bestemming Binnenstad (2016) is vastgesteld. In deze periode heeft de wereld niet stilgestaan. De stad is sterk gegroeid, de druk op de openbare ruimte is toegenomen en het winkellandschap is aan het veranderen. Daarnaast heeft natuurlijk ook de coronacrisis een grote impact op de binnenstad, zowel op haar ondernemers als haar bezoekers.

Al deze ontwikkelingen vragen om een actualisatie van de huidige binnenstadsvisie. Dat doen we niet alleen, maar in samenspraak met de gebruikers van de binnenstad. Op deze pagina kun je daarom tot maandag 19 april meepraten over wat jij belangrijk vindt voor de binnenstad. De reacties nemen we (waar dat kan) mee bij de actualisatie. Waarschijnlijk neemt de gemeenteraad rond juli een besluit over de vernieuwde binnenstadsvisie.

Jouw Grote Markt – praat mee over de toekomst van de Grote Markt – Oktober 2020

Praat mee over de toekomst van de Grote Markt. Voor dit project hebben we een eigen website gemaakt:  jouwgrotemarkt.groningen.nl Daar vind je alle informatie over het project, een filmpje bekijken, je mening achterlaten en de reacties van anderen lezen.

2020 participatie in coronatijd

Het jaar 2020 zal veel gaan over de toekomst van onze Grote Markt, maar ook het ontwerp van Dudok aan het Diep, de inrichting van nieuwe bushaltes en het vervangen van gele stenen in de binnenstad. Hou deze pagina dan ook in de gaten. Ons binnenstadcafe zullen we daarbij uiteraard aanpassen aan de eisen van de anderhalvemeter-samenleving.

31 oktober tot en met 8 nov 2019 – Dudok aan het Diep, verkiezing mooiste ontwerp

Vanaf 31 oktober, na een presentatie van de ontwerpen op Let’s Gro editie 2019 om 19.30, kunnen inwoners van Groningen een week lang hun stem uitbrengen op drie verschillende ontwerpen voor een nieuwe plek in de stad waar groen en ontmoeting centraal staan: Dudok aan het Diep.

Het voormalige benzinestation aan de Diepenring – een rijksmonument – markeerde decennialang de overgang van Diepenring naar het Boterdiepmaar verandert straks in een groene, publiek toegankelijke verblijfplaats voor jong en oud. Om te ontmoeten, te spelen, of gewoon even weg te dromen op een mooie plek midden in de drukte van de stad. Passend bij de ambitie van het college om meer openbare publieke ruimte te herwinnen in de binnenstad.

De drie ontwerpen worden tijdens Let’s Gro 2019 gepresenteerd aan het publiek. Daarna kan iedereen een week lang een stem uitbrengen op het ontwerp van zijn of haar voorkeur. Samen met een jury van deskundigen wordt uiteindelijk het definitief ontwerp gekozen. Alle ontwerpen zijn in deze periode ook te zien in de hal van het gemeentelijk kantoor aan het Gedempte Zuiderdiep (nummer 98).

Wil je bij de presentatie van de ontwerpen zijn op donderdag 31 oktober 19.30 – 21.00 Forum Hereplein? Bestel dan hier alvast je gratis kaarten https://www.eventbrite.nl/e/tickets-dudok-aan-het-diep-71700065827

31 oktober – 2 november 2019 – Let’s Gro 2019

Van 31 oktober tot en met 2 november vindt in de binnenstad van Groningen wederom het Let’s Gro festival plaats.

Centraal vanuit het binnenstadsprogramma ‘Ruimte voor jou’ staat dit jaar de Grote Markt. Niet om wensenlijstjes op te halen, maar wel om ervaringen uit te wisselen. Wat betekent voor jou de Grote Markt? Wat heb jij eigenlijk met het plein? Wat zijn jouw persoonlijke belevenissen of warme herinneringen?

Iedereen die zijn ervaringen en mening wil delen, nodigen we uit om tijdens Let’s Gro een persoonlijke noot over de Grote Markt achter te laten in de glazen container, uiteraard midden op de Grote Markt. Vorig jaar kon iedereen wensen voor de Grote Markt achterlaten: veel zitten, groen en water. Dit jaar gaat het om de rol die het plein speelt in het leven van Stadjers, Ommelanders en andere passanten. Alle reacties komen op een grote zuil in de container te hangen. De reacties neemt de gemeente mee om een duidelijker beeld te krijgen van de betekenis van de Grote Markt voor de Stad, vanuit de ogen van jou als gebruiker van het plein.

Dinsdag 19 maart 2019 – binnenstadcafe Bussen over oost

Op dinsdag 19 maart vond in het gemeente kantoor aan het Gedempte Zuiderdiep het binnenstadscafe – Bussen over oost plaats. De bus verdwijnt in de toekomst van de Grote Markt en rijdt dan over de Diepenring. Om dit mogelijk te maken is een extra brug nodig over het Schuitendiep, ter hoogte van het Gedempte Kattendiep; de Kattenbrug. Voor deze brug is een omgevingsvergunning aangevraagd waarvan het conceptbesluit tot en met 10 april 2019 ter inzage ligt. Daarnaast werken we momenteel aan:

 

  • ontwerpen van de nieuwe bushaltes nabij de Stadsschouwburg en het Provinciehuis
  • voorbereiding herinrichting Sint Jansstraat
  • herinrichting zuidzijde van het Gedempte Kattendiep

 

Om iedereen bij te praten vond op 19 maart een binnenstadcafé plaats. Tussen 70 en 100 mensen hebben zich laten informeren en zijn met medewerkers en elkaar in gesprek geweest. Alle informatie is nog steeds te bekijken op deze website. Kijk daarvoor bij de projecten onder het hoofdmenu. 

2 november 2018 – Denk mee over Dudok aan het Diep

Monumentaal tankstation in binnenstad krijgt tijdelijk vrolijke bestemming

Het monumentale tankstation-gebouw van Dudok aan de Diepenring in Groningen krijgt een nieuwe bestemming. Inwoners van de stad kunnen tot vrijdag 2 november hun gouden idee voor deze plek in de Groningse binnenstad indienen. De voormalige benzinepomp wordt voor de gelegenheid omgetoverd in een vrolijk plein, dat de toekomstige bestemming markeert. Ter gelegenheid van het inspiratiefestival Let’s Gro is de installatie omgedoopt tot een ‘gelukspomp’ waar je symbolisch geluk kunt tanken. De magentakleurige aankleding van de overkapping – van het monumentale gebouwtje zelf blijven we vanzelfsprekend af – verwijst naar de huisstijl van de binnenstadsaanpak ‘Ruimte voor jou’.

De gemeente Groningen groeit snel. Inmiddels wonen er ruim 205.000 inwoners in de stad en door de internationalisering en groei van de kenniseconomie zal dit de komende decennia stijgen naar misschien wel 250.000 inwoners. De historische binnenstad van Groningen groeit niet mee. Om meer ruimte te creëren voor het groeiend aantal inwoners en bezoekers is de stad op zoek naar nieuwe verblijfsruimte. Door bussen anders te laten rijden en het asfalt te vervangen door voetgangersgebied voegt de stad 20 % publieke ruimte toe.

Het plein dat ontstaat door de verplaatsing van het tankstation – het gebouwtje blijft staan, de overkapping verdwijnt – is een volgende ruimtelijke ingreep die meer leefkwaliteit toevoegt aan de binnenstad. In 2019 wordt de bijzondere plek definitief ingericht. Speciaal daarvoor nodigt de gemeente inwoners uit om nu ideeën in te dienen die de belevingswaarde vergroten. Het pomphuisje van Dudok is inmiddels een Rijksmonument en was tot voor kort de enige die nog in gebruik was voor de verkoop van benzine.

Meer informatie over de activiteit rondom Dudok tijdens het Let’s Gro festival en het inleveren van ideeën is te vinden op de website letsgro.nl/event/dudok/

Let’s Gro is het jaarlijkse inspiratiefestival over de toekomst van Groningen en heeft dit jaar als centrale thema: geluk. Het festival vindt plaats van woensdag 31 oktober tot en met zaterdag 3 november.

31-10 t/m 3 nov 2018 Praat mee tijdens Let’s Gro over de toekomst van de Grote Markt

Zelf maquette bouwen en striptekening compleet maken

Tijdens Let’s Gro 2018 gaat het óók om de toekomst van de Grote Markt. Te zien op de Grote Markt van 31 okt tot en met 3 november.


Als in 2020 de bussen er niet meer rijden is het hoog tijd om het plein opnieuw in te richten. Maar hoe? Wethouder Roeland van der Schaaf: “De komende anderhalf jaar gaan we daar met elkaar goed over nadenken. Want wat maakt een plein als de Grote Markt tot een plek waar je graag wilt zijn, met in elk geval meer ruimte voor jou en waar je gelukkig kunt zijn?” In de Ruimtevoorjou-cubestee op de Grote Markt kunnen Stadjers en andere geïnteresseerden zelf aan de slag met een maquette en striptekening, waarmee ze zelf het plein alvast kunnen inrichten. Ter inspiratie.

Wethouder Joost van Keulen: “We hebben straks de ruimte om er een écht mooi plein van te maken. Willen we van de Grote Markt een geweldige verblijfsplek maken, met extra groen, water en zitgelegenheden? Of toch vooral een evenementenplein? Of een mix, zeg het maar!”

Speciaal voor de gelegenheid heeft Frans le Roux (als striptekenaar onder meer bekend van de serie tekeningen voor het Binnenstad Beter-project van 25 jaar geleden) een schets gemaakt van de Grote Markt. Anno 2020, dus met de nieuwe Oostwand. Het plein in zijn striptekening is leeg en schreeuwt om een invulling.

In de Ruimtevoorjou-cubestee – met veel extra inspirerende informatie over historie en karakter van het plein, en álle dagen open tijdens LetsGro – kunnen mensen met potlood zelf hun ideale Grote Markt tekenen. Er liggen voor hen papieren prints van de striptekening klaar van 40 x 40 cm, overigens ook leuk als kleurplaat. In dezelfde cubestee staat ook een grote maquette van het Grote Markt-gebied. Ook daarin is het plein voor het Stadhuis helemaal leeg… Met behulp van legoblokjes en ander klein bouwmateriaal kunnen mensen het plein nieuw karakter geven.

Meedenkers kunnen hun eigen ontwerpidee mailen naar binnenstad@groningen.nl of plaatsen op hun social media met de hashtag #grotemarktvoorjou. De meest inspirerende zullen te zien zijn op de website ruimtevoorjou.groningen.nl.

Op donderdag 1 november is er ’s avonds om 19.30 uur in de bovenzaal van de ABN AMRO bank aan de Grote Markt 22 een inspiratiebijeenkomst die zich eveneens richt op de Grote Markt. Deskundigen kijken samen met het publiek terug en vooruit. Gratis toegang. Vol is vol!

Concept ontwerp verblijfsplek Akerk tijdens Binnenstadcafé op 14 februari

De nieuwe verblijfsplek bij de Akerk krijgt vorm. Het afgelopen jaar is in afstemming met de omgeving hard gewerkt aan de plannen hiervoor. Het voorlopige resultaat is te zien op woensdag 14 februari van 18.30 uur tot 20.30 uur tijdens een Binnenstadcafé aan het Gedempte Zuiderdiep 98.Dit jaar worden de Abrug, Brugstraat en Munnekeholm heringericht. De nieuwe verblijfsplek voor de Akerk vormt daar een onderdeel van. Over de Abrug, de Brugstraat en de Munnekeholm heeft al besluitvorming plaatsgevonden. Over de plek bij de Akerk nog niet. Dat gebeurt in de komende maanden. Tijdens de bijeenkomst kunt u in gesprek met de betrokken specialisten. U kunt bij hen met vragen terecht en met hen van gedachten wisselen over het ontwerp.

Binnenstadcafé over Brugstraat en Kattenbrug

Op maandag 27 november was er weer een Binnenstadcafé in de hal van het gemeentekantoor aan het Zuiderdiep. In totaal zo rond de 150 mensen informeerden zich daar over de stand van zaken van een aantal herinrichtingsprojecten.
Wat betreft de westzijde van de binnenstad ging het daarbij om de actuele plannen voor de Brugstraat, Abrug en Munnekeholm (definitief ontwerp). Ook de aanpak van westzijde van Zuiderdiep/Minerva, Reitemakersrijge, Kleine der A, Hoge der A en de kruising Westerhavenstraat/Pottenbakkersrijge waren onderwerp van gesprek, evenals de eerste schetsen voor het pleintje voor de Akerk.
Ook de eerste ontwerpen voor de nieuwe Kattenbrug en omgeving aan de oostzijde van de binnenstad waren een thema tijdens het Binnenstadcafé. Betrokken specialisten lichtten de plannen toe en gingen met de bezoekers in gesprek. Veel aandacht ging uit naar de aanpak van het verkeer, parkeren en rijroutes ter plaatse.