Navigatie overslaan

Ik heb de privacyverklaring van de gemeente Groningen gelezen en ga akkoord met de verwerking van de door mij ingevulde persoonsgegevens.

Jouw Grote Markt Festival

1 juni 2024

Snel naar

Jouw Grote Markt Festival

Het is bijna zover: de werkzaamheden op de Grote Markt zijn bijna voltooid. We hebben dan een prachtig heringericht plein, met water, bomen en veel verblijfsgebied. Reden om dit te vieren! Dit doen we op zaterdag 1 juni 2024. Tijdens dit gratis toegankelijk evenement is er de hele dag van alles te doen voor jong en oud. Zo is er behalve muziek en dans onder andere een kidsarea bij het waterelement, kun je een audiotour doen over de geschiedenis van de Grote Markt en zijn er theatervoorstellingen. Ook de ‘aanwonenden’ van de Grote Markt vieren met ons mee. Zo kun je in de Martinikerk genieten van optredens van koren, houden studentenverenging Vindicat en Grand Theatre een open huis met rondleidingen en ben je welkom in het Stadhuis om de archeologische vondsten uit de Grote Markt te bewonderen. 's Avonds is het tijd voor een feestje! De avond wordt geopend met een optocht van het Broken Brass Ensemble. Hierna volgen diverse artiesten die ervoor zorgen dat de voetjes van de vloer gaan. Om 00.00 uur is het programma afgelopen. Kom jij op zaterdag 1 juni 2024 ook jouw Grote Markt vieren?

Gratis met het OV naar Jouw Grote Markt? (Alle tickets zijn vergeven!)

Speciaal voor de opening van de Grote Markt biedt de Gemeente Groningen gratis openbaar vervoer aan! Hoe werkt dit? Je kunt een gratis 'Jouw Grote Markt Festival-busticket' aanvragen. Vul je naam en e-mailadres in op het formulier en je ontvangt je unieke vervoersticket in je mailbox. Deze is alleen geldig op 1 juni 2024 tot einde dienstregeling (04:00 uur). Let op: Op=Op.

Alle tickets zijn vergeven!

Voorwaarden:

 • Geldig in alle bussen naar, in en van Groningen
 • De hele dag geldig op 1 juni 2024 tot einde dienstregeling (04:00)
 • Geldig voor 2 personen
 • Per volwassene reizen max. 3 kinderen van 4 t/m 11 jaar gratis mee. Kinderen t/m 3 jaar reizen altijd gratis

Timetable

Klik op de afbeelding om in te zoomen.

Download de timetable

Festival kaart

Klik op de afbeelding om in te zoomen

Hoofdacts

Naast de hoofdacts is er natuurlijk van alles te doen op de Grote Markt 1 juni. Kijk voor alle programmaonderdelen bij kopje randprogramma.

Broken Brass

Start optocht Grote Markt 19:15-19:30
Mainstage 19:30 - 20:00

Na het vieren van hun 10e levensjaar, dendert Broken Brass dit jaar door naar hun 700e show. Met hun aanstekelijke feelgood machine vol Funk, Afro-beat en flavor uit New Orleans, weet Broken Brass over de hele wereld furore te maken. Na succesvolle tours in 16 verschillende landen en 6 studio albums, komt Broken Brass dit jaar met een nieuwe maar toch herkenbare Broken Brass sound. Het is weer ouderwets tijd voor zorgeloze, stomende zomerbeats en dansbare brass. Deze no nonsense brassband moet je live gezien hebben!

Zoë Tauran

Mainstage 21:00 - 21:45

Zoë Tauran, een zangeres die men vandaag de dag kent als één van de meestbelovende talenten in de Nederlandse muziekindustrie met een prachtige, soulful stem en poppy R&B-sound. Zoë is in Roden opgegroeid in een zeer muzikale familie met Moluks/Nederlandse roots.

Het geluk kon Zoë niet op toen ze het voorprogramma van de mega succesvolle band Coldplay mocht verzorgen. Maar liefst vier dagen speelden Zoë en haar band in de Johan Cruijff ArenA. Met een volle festivalzomer, haar eerste deelname aan ‘The Streamers' en 'Vrienden van Amstel Live' is het nu in 2024 tijd voor Zoë haar eigen ‘Therapie Tour’ die al maanden van tevoren strak uitverkocht was. Speciaal voor de opening van de Grote Markt geeft ze een spettende show in Groningen.

Misfit present: DJ Tommy Green

Mainstage 23:00 - 0:00

Maak kennis met Tommy Green, een doorgewinterde 30-jarige DJ uit Groningen, Nederland. Voortgestuwd door zijn liefde voor de Hip-hop cultuur en muziek, heeft Tommy zijn vaardigheden verfijnd met twee draaitafels en een mixer. Wat ooit begon als een hobby, groeide uit tot een bron van erkenning door deelname aan diverse DJ-battles, waarbij hij zijn unieke style van mixen, scratchen en beheersing van verschillende muziekstijlen in één DJ-set liet zien. Tommy’s kenmerkende stijl van draaien bracht hem naar talloze concepten en festivals zoals Hullabaloo, Happy Feelings, en Rewind Amsterdam.

Dansen bij de Bus

Grote Markt Noordzijde 12:00 - 0:00

Je kent de bus nog wel van de legendarische edities op Bevrijdingsfestival. Dansen bij de bus in een feestje in een feest! De organisatoren van BRAAI, Roodkopje en Relate Radio zorgen voor een knalfeestje met de vetste DJ’s. Kom lekker dansen!

Foto: Jan Lenting

Randprogramma

Lezingen in het Groot Handelshuis

Wie zit er achter het ontwerp van de nieuwe Grote Markt? En wat zijn de toekomstplannen voor dit plein en de stad? Dit en nog veel meer leer je tijdens verschillende lezingen.

13:00 - 13:30 - Vogt presents: Het ontwerp van de Grote Markt
14:00 - 14:30
- 'De ongrijpbare stad: Valt een fijne stad om in te leven te plannen?' door Ward Rauw
15:00 - 15:30
- Vogt presents: Het ontwerp van de Grote Markt
16:00 - 16:30
- ‘Onverhandeld’ maar van Grote Waarde: Een Vastgoedperspectief op de Grote Markt door Michiel Daams
16:30 - 17:00
- Vogt presents: Design of the Grote Markt (ENG)

Geniet van de klanken van verschillende koren in de parel van de Grote Markt; de Martinikerk.

11:30 - 12:00 - Koor Jong van Hart
13:30 - 14:00 - Kamerkoor Moderato Cantabile
14:30 - 15:00 - Kamerkoor Dualis
15:30 - 16:00 - Roden Girl Choristers

Altijd al willen spieken in het Vindicat, Grand Theatre, en ABN AMRO gebouw? Kom dan lekker gluren!

Grand Theatre programma:

Zaterdag 1 juni wordt de vernieuwde Grote Markt feestelijk geopend en biedt Grand Theatre gratis rondleidingen aan voor geïnteresseerden die een kijkje heeft nemen achter de schermen. Leer meer over de architectuur en rijke geschiedenis van ons iconische gebouw, dat al decennia lang een bruisend centrum van creativiteit en cultuur is.

De tijden zijn 12:30, 14:00 en 15:30 uur. Meld je snel aan via deze link, want vol is vol!

Tickets zijn verkrijgbaar via https://www.grandtheatregroningen.nl/nl/programma/archief/viering-grote-markt


The Market Hotel programma:

The Market Hotel geeft ook rondleidingen op 1 juni.

Bij de ontwikkeling van de Oostwand is ook een nieuw hotel herrezen.Naast de kamers, de wellness en het restaurant krijg je de mogelijkheid om alvast een kijkje te nemen op het dakterras. De rondleidingen worden gegeven op zaterdag 1 juni tussen 12 uur en 13 uur.

Je kunt je hiervoor aanmelden bij de receptiebalie.


Vindicat atque Polit programma

Tijdens de feestelijke opening van de Grote Markt op zaterdag 1 juni, is iedereen welkom om een kijkje te nemen bij Vindicat van 12:00 tot 17:00 uur. Bezoekers kunnen deelnemen aan rondleidingen die eindigen op het dakterras, waar je van harte bent uitgenodigd om wat te eten en/of te drinken!

Daarnaast heb je vanaf onze uitkijkpunten een schitterend uitzicht over de Grote Markt.ABN AMRO programma:

ABN AMRO opent op zaterdag 1 juni haar deuren voor publiek van 12.00 tot 17.00 uur. Wat is er allemaal te doen?

 • Kleurplaatwedstrijd: Erik Zwezerijnen heeft een prachtige kleurplaat ontworpen speciaal voor deze feestelijke dag. De kleurplaatwedstrijd met prachtige prijzen is voor kinderen tot en met 12 jaar. Er zijn twee leeftijdscategorieën: tot 6 jaar en van 6 tot en met 12 jaar.
 • Fototentoonstelling Grote Markt
  We hebben een prachtige tentoonstelling van foto’s van de Grote Markt door de jaren heen.
 • Kunstexpositie Erik Zwezerijnen
  De kunstenaar van Groningen, Erik Zwezerijnen, laat hier zijn mooiste werken zien. Uiteraard veel kunst met bekende afbeeldingen uit Groningen.
 • Heerlijke ijsjes voor de kinderen en koffie voor de volwassenen
  IJsjes en koffie worden aangeboden voor 1 euro.
 • Goede doel
  De opbrengst van de ijsjes en de koffie zal volledig geschonken worden aan het Jeugd Educatiefonds. Daarnaast zal ABN AMRO per ingeleverde kleurplaat 1 euro doneren aan hetzelfde fonds.

  Download hier de flyer.


Geniet van poëzie, literatuur en prachtige live muziek bij de Bouma stage. Pak een stoel en droom lekker weg tussen de bomen op de Grote Markt.

NOORDWOORD biedt tijdens de opening van de vernieuwde Grote Markt van Groningen alvast een voorproefje op Poëziefestival Dichters in de Prinsentuin. De diverse line-up met poëzie, spoken word, een combinatie van dans en woord en een stukje uit het meertalige Grensland II is een mooie afspiegeling van wat je op het festival kunt verwachten. Dichters in de Prinsentuin vindt van 12 tot en met 14 juli plaats in en rond de Prinsentuin en is grotendeels gratis toegankelijk. Zie www.dichtersindeprinsentuin.nl.

Je kent NOORDWOORD mogelijk ook van Literatuurfestival Het Grote Gebeuren; het Beste Groninger Boek, de online literaire agenda of de Stadsdichter van Groningen.

Lokale muzikanten wisselen het programma van NOORDWOORD af, een bomvol muzikaal programma tot einde van de middag om bij weg te zwijmelen.

Wandeling met Jos Clemens: De Hofjesman Jos Clemens, een van de vele verschijningen van cabaretier Wabbesch Wabbesch, is een van de spannendste hofjesgidsen van zijn generatie. Hoe beziet hij de vernieuwde Grote Markt? En waar liggen overeenkomsten tussen plein en hofje? We komen het (eindelijk) te weten tijdens deze mindblowing wandeling met Jos. [30 min.]

Startpunt:
Waagplein
Starttijden:
12:30-13:00 uur // 14:30 - 15:00 uur // 16:00 - 16:30 uur // 17:30 - 18:00 uur

Muziek van De Koots: Dansbare en energieke Nederlandstalige popmuziek propvol humor waar alles, van de kinderwagens tot aan de kunstheupjes, van gaat bewegen. Deze gezellige jongens zijn groovy, maar ook goofy. Verwacht catchy gitaarrifjes, een strakke ritmesectie en refreintjes die weken blijven hangen. De Koots zullen jou aan het dansen krijgen in hun wereld waar humor en gezelligheid centraal staan. En dat is het natuurlijk waard!

Waterpret met DRUKCollectief: Sarah van der Meere en Afra Rijkhoff van DRUKCollectief zullen als twee zeemeerminnen herrijzen bij de fonteinen. Kom langs om met je voeten in het water te dippen, een badeendjesrace te doen en nog veel meer! We zullen de hele dag te zien zijn tussen 12:00-17:00.

Salsa dansen vanaf je terrasstoel:
Salsa leren terwijl je lekker op het terras zit? Met de pop-up workshop van SalsaRoy sta je zomaar met een heel terras te dansen! Deze koning van de salsa krijgt iedereen uit de terrasstoel.

Muziek met Bazzookas: De oprichting van Bazzookas (2009) is het best te vergelijken met de ontdekking van het buskruit. De knal die daaruit kwam is als de muziek van Bazzookas; magisch, explosief en episch! De band is de band, de liedjes zijn de liedjes, dus de plaats en het publiek maken het verschil. De interactieve show van de band en het feit dat ze duidelijk zoveel plezier hebben op het podium, zorgt voor een unieke show. 400 optredens later wordt het publiek nog steeds weggeblazen door de energie die Bazzookas naar hen gooit. Alles met één doel voor ogen: Optreden alsof hun leven ervan afhangt!

Leer meer over jouw Grote Markt en bekijk de tentoonstelling over de archeologische vondsten uit de Grote Markt.

12:00 - 16:30 - Expo in Oude Raadszaal / MUG ingenieursbureau opgravingen Grote Markt

Over twee sporen silent disco in sneltreinvaart langs zo veel mogelijk foute maar vooral dansbare hits. Martin en Sander maakten ooit dansvloeren onveilig als Harde Baas en Sander Sittn! Daarnaast stonden ze als Ellendeling bekend om hun snoeiharde sound. Vanavond geen techno maar pop, disco, house, funk en alles dat dansbaar is. Na een ritje op Ellende Express, weet je zeker dat je niet meer wilt uitstappen!

19:30 - 23:00 - Silent Disco met Ellende Express

Bouwen aan de Grote Markt met Avitec: Ruim anderhalf jaar heeft Avitec gewerkt aan de herinrichting van de Grote Markt. Rioolwerk, straatwerk, het aanleggen van de fonteinen, banken en boompartijen. Een fantastisch project! Dit alles hebben zij emissievrij uitgevoerd. We laten jong en oud kennismaken met de wereld van de infra. Kom spelen met op afstand bestuurbaar speelgoed graven en rijden kinderen op de mini Grote Markt, test jouw skills op een elektrische minikraan en leer meer over het infiltratiesysteem dat is aangebracht onder het straatwerk van de Grote Markt. Doe mee aan de prijsvraag en win een leuke prijs!

GRID: Laat je verrassen en inspireren door de Druktemaker van GRID Grafisch Museum Groningen! Deze museumdrukkerij op wielen staat de hele middag bij de Kids area. Kom langs en bedruk je eigen tasje met bijzondere ontwerpen die speciaal voor deze dag zijn gemaakt!

VRIJDAG: Houd jij van feestjes, slingers en dingen maken? Dan ben je hier bij VRIJDAG op de juiste plek. We gaan op 1 juni stempels ontwerpen, maken en afdrukken! In een wip heb jij bij ons je eigen toffe vlaggen gemaakt, en wapperen deze straks allemaal samen in de wind!

Groninger Museum minimuseum:
Het Groninger Museum trekt eropuit! Een Airstream caravan omgetoverd tot minimuseum reist door de provincie, inclusief een bezoek aan Jouw Grote Markt Festival. Het Groninger Museum werkt samen met de ELJA Foundation om kinderen en jongeren op een speelse manier in aanraking te laten komen met kunst en cultuur. In het minimuseum gaan kinderen en jongeren samen met museumdocenten aan de slag met een creatieve workshop. Naast het bezoeken van festivals is het minimuseum de komende 2 jaar ook te vinden op verschillende basisscholen en middelbare scholen, culturele centra, buurthuizen en andere evenementen in Groningen.

12:00 - 16:30 - Doorlopend programma

Op en rondom het plein, vind je borden met QR-codes. Scan de QR-code met je telefoon om wat meer te leren over de geschiedenis van de Grote Markt. De tour is ook in het Engels beschikbaar. In deze audiotour leer je niet alleen over de geschiedenis, maar vertellen we ook over details in de gebouwen waar je misschien nog niet eerder naar hebt gekeken!

Hele dag te beluisteren via de QR-codes op de Grote Markt

Randprogramma impressie

Wat moet ik weten?

Foodcourts met diverse lekkere snackkarren en barren waar je vanaf de middag lekker kan borrelen op de XL terrassen.

Op dit festival gewerkt met recyclebare bekers, deze kosten €2,- voor je eerste consumptie. Bewaar je beker goed, zodat je deze weer kan inleveren bij je volgende drankje en maar één keer statiegeld hoeft te betalen. Ga je naar huis? Lever je beker in bij het inleverpunt en krijg een vergoeding van €1,50 retour per beker.

Toegang is gratis en voor alle leeftijden. Er is voor ieder wat wils.

De toiletten zijn te vinden aan de noordkant de bomengroep.