Technasiumproject locatie Schuitendiep

Prijsuitreiking tiende editie Technasiumproject Praedinius Gymnasium
Veelbelovende architecten in de dop

Floor, Oscar en Lieneke kregen de eerste prijs. En verdiend! Alle brugklassers van het Praedinius deden ook dit jaar weer mee aan het eigen Technasiumproject. Thema daar al sinds jaar en dag: ontwerp in groepjes van drie een gebouw op een bepaalde plek in de binnenstad, maak er een mooie maquette bij en laat zien dat het gebouw eigenlijk zó gebouwd zou kunnen worden. Deskundige stedenbouwers van de gemeente Groningen beoordeelden de vele maquettes, bouwtekeningen en aanvullende info omtrent duurzaamheid. Onder goedkeurende blikken van vele aanwezige ouders werden de prijzen – eeuwige roem en een mooi t-shirt – in de aula van het gymnasium uitgereikt. De even indrukwekkende als prachtige ontwerpen (de leerlingen zijn 12 jaar oud!) van de nummers 1, 2 en 3 zijn nog tot en met 15 februari te zien in het Informatiecentrum op de Grote Markt.

 Dit jaar was de ontwerp-locatie het lelijke gat in de gevel aan het Schuitendiep (binnenstadskant), ongeveer op de hoek met de Sint Jansstraat. Nadien In november werd gestart met deze editie van het Technasium-project onder de bezielende leiding van juf Marlies Lukkien. De gemeentelijke ambtenaren gaven de leerlingen eerst les in de bouwkundige en planologische geschiedenis van de stad, het vak van stedenbouwer/architect en de specifieke locatie. Drie maanden hebben de leerlingen nadien aan hun ontwerpen gewerkt.

Het winnende ontwerp van Floor, Oscar en Lieneke uit klas 1b – op de foto de grijsgroene maquette – valt op door zijn expressieve gevel, die met enige fantasie aan niemand minder dan Le Corbusier doet denken. In het ontwerp is ruimte gemaakt voor twee appartementen. De plattegronden van de vier verdiepingen zijn stuk voor stuk goed doordacht en buitengewoon functioneel. Een lichtkap met opzij zonnepanelen op het grasdak voltooit het ontwerp. Je zou er zo willen wonen! De maquette is met veel liefde gemaakt en het plan voor deze locatie zou – als het gebouwd zou worden – een aanwinst zijn voor de stad. Helaas gaat het om een oefening, maar de kiem voor een een stel veelbelovende jonge stadse architecten lijkt gelegd!