Venstertijden

Bijgewerkt op 22 november 2021

Om de naleving van de venstertijden en later ook het gebruik van uitstootvrij bevoorradingsverkeer te controleren, plaatsen we vanaf 2022 camera’s bij de entrees van de zero-emissiezone. De ANPR- camera’s lezen automatisch alle kentekens. Heb je geen ontheffing? Dan volgt er een boete. Het doel is om uiterlijk in 2022 de camera’s te plaatsen op de toegangsbruggen en -wegen van de binnenstad, gelijktijdig met de uitbreiding van het venstertijdengebied.

De inzet van camera’s wordt opgenomen in het privacy-register van de gemeente Groningen en voldoet aan de eisen van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). De camera’s registreren geen personen en maken ook geen opnames van personen. Alleen kentekens van overtreders worden maximaal vijf jaar bewaard.

Dat we ANPR-camera’s gebruiken is niet nieuw. In 2019/2020 was er in de Brugstraat, de Peperstraat en de Poelestraat een proef met cameratoezicht. De resultaten zijn veelbelovend; de techniek werkt goed en de programmatuur is goed te bedienen. De evaluatie van deze proef vormt de basis voor de verdere inzet van cameratoezicht. Voordat we daadwerkelijk met handhaving kunnen beginnen, moeten we uitzoeken waar de camera’s precies komen te staan, hoeveel camera’s er nodig zijn, wie het onderhoud en beheer van de camera’s en van de data gaat doen. Tot slot moeten de interne werkprocessen van ontheffingverlening en handhaving zijn aangepast.

 

Venstertijden

Kaart

Op de kaart worden de punten aangegeven die voor dit project van toepassing zijn.

Ik heb een vraag

Heeft u een vraag over dit project, dan kunt u deze hieronder stellen. Wij zullen uw vraag zo spoedig mogelijk beantwoorden.