11. Pendelbus

 

 

De Pendelbus Binnenstad

De binnenstad krijgt meer ruimte voor voetgangers en fietsers. De OV-bussen rijden steeds meer langs de rand van de binnenstad. Is het overbruggen van de afstand naar hartje stad voor u daardoor minder eenvoudig? Neem dan de Pendelbus Binnenstad.

De Pendelbus rijdt in een lus door de binnenstad; vanaf het Gedempte Zuiderdiep, het A-kerkhof, de Westerhaven, via de Noorderhaven/Lopende Diep (haltes Oude Kijk in’t Jatstraat en Oude Boteringestraat richting de Ebbingestraat en de Grote Markt, om vervolgens weer richting Zuiderdiep te rijden.

 

Haltes:

 1. Gedempte Zuiderdiep (halte tussen Pelsterstraat en Haddingestraat)
 2. Akerkhof
 3. Westerhaven
 4. Noorderhaven/Lopende Diep: Oude Kijk in’t Jatstraat
 5. Noorderhaven/Lopende Diep: Oude Boteringestraat
 6. Ebbingestraat (twee haltes)
 7. Grote Markt

Bent u slecht ter been, slechtziend, of bent u anders minder mobiel, dan kunt u gratis gebruik maken van de pendelbus.

 • Gratis voor houders van een WMO- of Stadjerspas.
 • Voor alle anderen € 1, — per rit.
 • Kinderen tot en met 3 jaar gratis.
 • Per volwassene maximaal 3 kinderen in de leeftijd tussen 4 en 12 jaar eveneens gratis.

De Pendelbus rijdt volgens een eigen dienstregeling. De maximale wachttijd bedraagt 15 minuten.

 

Waarom de Pendelbus Binnenstad?

De Pendelbus Binnenstad is een proef voor de periode van twee jaar en rijdt sinds september 2017 aan de westkant van de binnenstad . De proef moet duidelijk maken of er behoefte is aan een alternatieve vorm van openbaar vervoer nu de OV-bussen anders rijden. De pendelbus is vooral bedoeld voor mensen die de afstand tussen de nieuwe Centrumhalte West en het centrum van de binnenstad anders moeilijk kunnen overbruggen.

Wat kost een rit?
Het gebruik van de Pendelbus is gratis voor houders van een WMO- of Stadjerspas. Alle anderen betalen 1 euro per rit. Kinderen tot en met 3 jaar kunnen gratis mee. Per volwassene maximaal 3 kinderen in de leeftijd tussen 4 en 12 jaar eveneens gratis.

Hoe herken ik de pendelbus?
De Pendelbus Binnenstad is een klein compact busje dat nog het meest lijkt op klein formaat stadsbus. Het busje is te herkennen aan het logo Ruimte voor jou en de tekst Pendelbus Binnenstad.

Hoe lang doet de pendelbus er over?
De Pendelbus maakt een ronde door de binnenstad. Het busje doet hier in totaal ongeveer een kwartier over. De duur van de rit hangt uiteraard af van waar u op- en afstapt. Een rit van bijvoorbeeld de Westerhaven naar de Grote Markt duurt maximaal ongeveer 10 minuten.

Hoe ziet de dienstregeling er uit?
Maandag van 9 – 18 uur
Dinsdag van 9 – 18 uur
Woensdag van 9 – 18 uur
Donderdag van 9 – 21 uur
Vrijdag van 9 – 18 uur
Zaterdag van 9 – 17 uur
Zon- en feestdagen van 12 – 17 uur

De dienstverlening kan tijdens de proefperiode nog wijzigen, afhankelijk van de behoefte. Het is raadzaam om de informatie in de Pendelbus en op deze website goed in de gaten te houden.

Hoe lang duurt de pilot?
De pilot duurt in elk geval tot september 2019. Mogelijk wordt deze nog verlengd, afhankelijk van de ervaringen.

En wat gebeurt er daarna?
Om die vraag te kunnen beantwoorden, moeten we eerst informatie hebben over het gebruik. Dat blijven we de komende tijd monitoren. De uitkomsten hiervan bepalen het vervolg.

Hoe zit het met de komende werkzaamheden aan de Astraat, Brugstraat en Munnekeholm, dan kan de pendelbus daar niet langs toch?
De Astraat en Brugstraat zijn inmiddels gelukkig weer open voor verkeer. De Munnekeholm zal vanaf medio september 2018 gedurende een aantal weken niet toegankelijk zal zijn voor gemotoriseerd verkeer. Dit vanwege herinrichtingswerkzaamheden. Reizigers moeten er rekening mee houden dat tijdens deze werkzaamheden de rijtijd soms wat langer kan zijn. Ook is tot medio oktober 2018 de halte Akerkhof buiten gebruik.

Waarom alternatief vervoer?
De binnenstad van Groningen krijgt meer ruimte voor voetgangers en fietsers. Als verblijfsgebied wordt het aantrekkelijker en veiliger. Dit kan alleen als we anders met de beperkte ruimte in de binnenstad omgaan. Daarom rijden de OV-bussen dan ook steeds meer langs de rand van het stadscentrum. Dat gebeurt eerst aan de westkant van de binnenstad. Vanaf 3 september 2017 rijden de OV-bussen niet meer door de Astraat, Brugstraat en Munnekeholm. Om tegemoet te komen aan mensen voor wie de afstand tussen Westerhaven of Zuiderdiep naar het stadshart te groot is, is een vorm van alternatief vervoer ontwikkeld; de pendelbus Binnenstad. Eerst alleen aan de westkant en vanaf najaar 2018 dus ook inclusief Noorderhaven, Ebbingestraat en Grote Markt.

Dienstregeling per halte (klik voor groot formaat)

11. Pendelbus

Kaart

Op de kaart worden de punten aangegeven die voor dit project van toepassing zijn.

Ik heb een vraag

Heeft u vraag over dit project, dan kunt u deze hieronder stellen. Wij zullen uw vraag z.s.m. beantwoorden.

Binnenstad Groningen gebruikt cookies om het bezoek voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.