terug

Praat mee

Als de bussen eind 2021 van de Grote Markt verdwijnen, ontstaat er ruimte om het plein opnieuw in te richten. De nieuwe inrichting moet ervoor zorgen dat de Grote Markt aantrekkelijker wordt voor voetgangers. Wel blijft er ruimte voor fietsers in de vorm van twee noord-zuid routes over het plein. De ‘nieuwe’ Grote Markt moet een plek worden waar het fijn is om elkaar te ontmoeten en waar het prettig is om te verblijven. Met openbare – en commerciële zitmogelijkheden, speelelementen, water en groen.

Het concept-inrichtingsplan

Al deze onderdelen komen samen in het concept-inrichtingsplan dat nu door het college van B&W is vrijgegeven. Het concept-inrichtingsplan is gebaseerd op het Programma van Eisen (PvE), dat op 27 januari 2021 door de gemeenteraad is vastgesteld. Het PvE bevat een overzicht van eisen waaraan het plein moet voldoen. Hierin zijn ook de wensen vanuit de samenleving opgenomen. Deze wensen zijn terug te vinden in het participatieverslag.

Dit najaar wordt het concept-inrichtingsplan besproken met inwoners, bezoekers, ondernemers en andere belanghebbenden. Daarna worden de puntjes in het ontwerp op de i gezet. Het definitieve ontwerp wordt naar verwachting aan het eind van dit jaar (2021) aan de gemeenteraad voorgelegd. Als alles dan volgens plan verloopt, vinden de eerste werkzaamheden in de eerste helft van 2022 plaats en is de ‘nieuwe’ Grote Markt in 2023 klaar.

Impressie concept-inrichtingsplan Grote Markt (september 2021)

Het concept-inrichtingsplan in het kort

Een opvallend onderdeel van het inrichtingsplan is de plaatsing van een groep bomen als nieuwe verblijfsplek aan de oostkant van het plein. Een ander belangrijk onderdeel is het overzichtelijk organiseren van water-, zit- en speelelementen. Dat gebeurt in een duidelijk herkenbare zone langs de randen van de Grote Markt. Het middenplein blijft open, zodat hier evenementen kunnen blijven plaatsvinden en de charme van de open ruimte blijvend kan worden beleefd. Fietsers gaan via twee noord-zuid routes over het plein.

Plattegrond van de heringerichte Grote Markt

Wat vind jij?

We zijn heel benieuwd wat jij van het concept-inrichtingsplan vindt. Dus laat vooral jouw ideeën, opmerkingen en suggesties achter. Reageren kan door het reactieformulier onder de vraag hieronder in te vullen. Aan meepraten is wel een aantal spelregels verbonden. Deze regels vind je hier.

Ik heb een vraag

Heeft u een vraag over dit project, dan kunt u deze hieronder stellen. Wij zullen uw vraag zo spoedig mogelijk beantwoorden.