terug

Praat mee

De Grote Markt gaat de komende jaren veranderen. Vanaf eind 2021 verdwijnen de bussen waardoor ruimte ontstaat om het plein een nieuwe invulling te geven. Dit is hét moment om de Grote Markt aan te pakken en opnieuw in te richten tot het hart van de binnenstad.

Hoe de herinrichting van de Grote Markt er precies uit komt te zien, bepalen we samen met jou. Tot 15 november kon op de eerste plannen reageren door verder op deze pagina een reactie te plaatsen bij de verschillende vragen over de doelen van de Grote Markt. Alle reacties blijven de komende periode nog zichtbaar, zodat iedereen deze terug kan lezen. Ook blijft het mogelijk om op de verschillende vragen te reageren. Jouw reactie kan ons namelijk helpen bij de volgende fase: het maken van het inrichtingsplan. We horen graag jouw ideeën, opmerkingen en suggesties. Aan meepraten is een aantal spelregels verbonden. Deze regels vind je hier.

De aanpak van de Grote Markt

De herinrichting van de Grote Markt is opgedeeld in 4 fases: de start (fase 1), de uitwerking en het ontwerp (fase 2), de uitvoering (fase 3) en de oplevering (fase 4). In 2020 is gewerkt aan de eerste fase voor de herinrichting van de Grote Markt. Tijdens deze eerste fase is een structuurschets gemaakt en een overzicht van de eisen waaraan het ontwerp van het plein moet voldoen. Dit gebeurde in samenspraak met de inwoners van de gemeente Groningen. Zo werden er onder andere diverse proeftuinen op de Grote Markt georganiseerd en kon iedereen tot 15 november op deze pagina meepraten over de eerste plannen. Alle reacties zijn verzameld in dit participatieverslag.

Op basis van deze reacties is het Programma van Eisen (PvE) nu voltooid en vastgesteld. Dit heeft als resultaat een PvE waarin ruimte voor voetgangers, verblijfskwaliteit, groen (bomen), water en zitplekken veel meer aandacht krijgen dan nu het geval is. Daarmee willen we ervoor zorgen dat het plein in de toekomst meer aantrekkingskracht krijgt om te verblijven. In 2021 wordt een concreet inrichtingsplan voor de Grote Markt gemaakt. Begin 2022 kan vervolgens de schop in de grond.

Wat vind jij?

We werken met vijf doelen voor de Grote Markt: de Grote Markt als het centrale plein, de Grote Markt als het ontmoetingsplein, de Grote Markt als levendig plein, de Grote Markt als het voetgangersplein en de Grote Markt als klimaat-adaptief plein.

Maar hoe zorgen we ervoor dat de Grote Markt weer het centrale plein wordt? Wat maakt het plein levendig en gezellig? En welke ideeën heb jij om de Grote Markt duurzamer te maken? Hieronder zie je vijf blokken met de verschillende doelen voor de Grote Markt. Per doel is een aantal vragen geformuleerd. Klik daarvoor op het blok met het doel. Met de pijlen aan de linker- en rechterkant kun je vervolgens door de vragen heen bewegen. Door het reactieformulier onder de vraag in te vullen, reageer je op de vragen.

Ik heb een vraag

Heeft u een vraag over dit project, dan kunt u deze hieronder stellen. Wij zullen uw vraag zo spoedig mogelijk beantwoorden.