1. ‘Jouw Grote Markt’, herinrichting van het plein

(gereed 2023)

De Grote Markt komt er de komende jaren heel anders uit te zien. Vanaf eind 2021 verdwijnen de bussen van de Grote Markt, waardoor er ruimte ontstaat om het plein een nieuwe invulling te geven, gericht op alle leeftijden. Hét moment om de Grote Markt aan te pakken en opnieuw in te richten tot het hart van de binnenstad. Waar meer ruimte is voor voetgangers en waar het prettig is om te verblijven.

Hoe de Grote Markt er precies uit komt te zien, bepalen we samen met jou. Dit doen we onder andere tijdens de Proeftuin van 12 tot en met 15 augustus. Tijdens de Proeftuin testen we alternatieve fietsroutes, mogelijkheden voor zitten en verblijf en is er aandacht voor groen en spelen. Ook later in het proces zijn er inspraakmomenten. Via de bouwcamera kun je elk moment meekijken op de Grote Markt. Kijk voor meer informatie over de herinrichting van de Grote Markt ook op www.jouwgrotemarkt.groningen.nl.

Om ons te helpen de goede keuzes te maken, werken we met vijf doelen voor de Grote Markt. Het uiteindelijke ontwerp moet hiervan een goede vertaling zijn.

  1. Centrale plein: De Grote Markt moet weer hét centrale plein worden, het kloppende hart van de stad. Met behoud van het eigen karakter en rekening houdend met geschiedenis, heden en toekomst.
  2. Ontmoetingsplein: De nieuwe inrichting van de Grote Markt moet ervoor zorgen dat het plein toegankelijk is voor iedereen en waar het fijn is om elkaar te ontmoeten. Daarnaast moet het een plek worden waar het prettig is om te verblijven.
  3. Levendig plein: We willen meer levendigheid op de Grote Markt: een gezellig plein voor jong en oud waar genoeg te doen en te beleven is. De evenementen en andere activiteiten moeten hieraan bijdragen. De gebouwen om het plein hebben ook een belangrijke rol. We willen dat binnen en buiten (zoals terrassen) elkaar versterken.
  4. Voetgangersplein: We willen voetgangers en fietsers meer ruimte geven in de binnenstad. De Grote Markt wordt vanuit dit gezichtspunt ontworpen.
  5. Klimaat-adaptief plein: Het effect van de klimaatverandering is ook in de stad zichtbaar. Daarom maken we een klimaat-adaptief ontwerp voor de Grote Markt: met groen en water.

De komende tijd gaan we stappen maken in de aanpak van de Grote Markt. Kijk hieronder hoe en wanneer.

 

1. ‘Jouw Grote Markt’, herinrichting van het plein

oude situatie

nieuwe situatie

‘De afbeelding rechts geeft een impressiebeeld. Dit kan afwijken van het uiteindelijk ontwerp.’

Kaart

Op de kaart worden de punten aangegeven die voor dit project van toepassing zijn.

Bijlagen 1. ‘Jouw Grote Markt’, herinrichting van het plein

Ik heb een vraag

Heeft u vraag over dit project, dan kunt u deze hieronder stellen. Wij zullen uw vraag z.s.m. beantwoorden.