Navigatie overslaan

Ik heb de privacyverklaring van de gemeente Groningen gelezen en ga akkoord met de verwerking van de door mij ingevulde persoonsgegevens.

Terug naar overzicht

19 april 2021

Gronings stadhuis van stof wordt collector’s item

Het doek met de afbeelding van het stadhuis waar de bouwsteiger tijdens de renovatie mee bekleed was, krijgt een tweede leven. Nu de buitenkant van de voorzijde van het gebouw klaar is, is het doek van de steigers gehaald en toont het gebouw weer zijn ware gezicht aan de stad. Sociaal onderneming Vanhulley krijgt het doek en maakt er de komende tijd een paar duizend tasjes van. Op die manier wordt de afbeelding van het stadhuis een waar collector’s item.

Het grote doek voor het Stadhuis bood het afgelopen jaar het publiek een fascinerende blik op het te restaureren rijksmonument. Geen saai wit plastic, maar een tot de verbeelding sprekend fotografisch beeld van hoe het zou gaan worden. Het kunststoffen doek van in totaal 650 m2 is in drie delen naar beneden gehaald. Vanhulley maakt het schoon en knipt het vervolgens in stukken om er vervolgens een paar duizend tasjes van te maken die de gemeente gebruikt bij bijzondere gelegenheden.

Bij aanbestedingen zoals de aanpak van het Stadhuis is een onderdeel van de gunning aan een aannemer dat zij een bepaald percentage van de aanneemsom invullen via social return on investment. Het doel hiervan is om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te helpen. Aannemingsbedrijf Rottinghuis vult dit onder andere in met het creëren van banen, stages en werk/leerplekken. Daarnaast wordt nu ook het grote doek ter beschikking gesteld aan een sociale onderneming (Vanhulley) waar in Groningen vrouwen met een afstand tot de arbeidsmarkt werkervaring opdoen. Zij maken van het doek vervolgens op een duurzame manier gerecyclede tasjes voor de gemeente Groningen. Zo dragen de drie partners een steentje bij aan de kringloopeconomie.