Navigatie overslaan

Ik heb de privacyverklaring van de gemeente Groningen gelezen en ga akkoord met de verwerking van de door mij ingevulde persoonsgegevens.

Terug naar overzicht

26 oktober 2018

In Groningen kun je geluk tanken!

Monumentaal tankstation in binnenstad krijgt tijdelijk vrolijke bestemming

Het monumentale tankstation-gebouw van Dudok aan de Diepenring in Groningen krijgt een nieuwe bestemming. Inwoners van de stad kunnen tot vrijdag 2 november hun gouden idee voor deze plek in de Groningse binnenstad indienen. De voormalige benzinepomp wordt voor de gelegenheid omgetoverd in een vrolijk plein, dat de toekomstige bestemming markeert. Ter gelegenheid van het inspiratiefestival Let’s Gro is de installatie omgedoopt tot een ‘gelukspomp’ waar je symbolisch geluk kunt tanken. De magentakleurige aankleding van de overkapping – van het monumentale gebouwtje zelf blijven we vanzelfsprekend af – verwijst naar de huisstijl van de binnenstadsaanpak ‘Ruimte voor jou’.

De gemeente Groningen groeit snel. Inmiddels wonen er ruim 205.000 inwoners in de stad en door de internationalisering en groei van de kenniseconomie zal dit de komende decennia stijgen naar misschien wel 250.000 inwoners. De historische binnenstad van Groningen groeit niet mee. Om meer ruimte te creëren voor het groeiend aantal inwoners en bezoekers is de stad op zoek naar nieuwe verblijfsruimte. Door bussen anders te laten rijden en het asfalt te vervangen door voetgangersgebied voegt de stad 20 % publieke ruimte toe.

Het plein dat ontstaat door de verplaatsing van het tankstation – het gebouwtje blijft staan, de overkapping verdwijnt – is een volgende ruimtelijke ingreep die meer leefkwaliteit toevoegt aan de binnenstad. In 2019 wordt de bijzondere plek definitief ingericht. Speciaal daarvoor nodigt de gemeente inwoners uit om nu ideeën in te dienen die de belevingswaarde vergroten. Het pomphuisje van Dudok is inmiddels een Rijksmonument en was tot voor kort de enige die nog in gebruik was voor de verkoop van benzine.

Meer informatie over de activiteit rondom Dudok tijdens het Let’s Gro festival en het inleveren van ideeën is te vinden op de website letsgro.nl/event/dudok/

Let’s Gro is het jaarlijkse inspiratiefestival over de toekomst van Groningen en heeft dit jaar als centrale thema: geluk. Het festival vindt plaats van woensdag 31 oktober tot en met zaterdag 3 november.