Veel fijnere verblijfsplek dan dat het ooit was
Zaterdag 1 juni is de feestelijke opening van de nieuwe Grote Markt. In aanloop naar deze dag, laten we elke week iemand aan het woord die een bijzondere of speciale band heeft met ‘de huiskamer van onze stad’. Als tweede Niek Strous, general manager van het Market Hotel.
Drie jaar geleden vestigde het Market Hotel zich aan de Grote Markt. Op een prachtige plek in onze binnenstad, maar ook op de plek waar in de Tweede Wereldoorlog het Scholtenhuis stond. Daar is ook Niek Strous, general manager van het hotel, zich van bewust: “Vanaf het moment dat wij ons hier vestigden, hadden we een speciale band. Met de stad en met de Grote Markt. We waren ‘nieuwelingen’ in de oostwand en ons hotel staat op een historisch gezien belangrijke plek. Hier heeft zich natuurlijk wel een stukje geschiedenis afgespeeld.”
Café Willem Albert
“Het café van ons hotel hebben we niet voor niets het ‘Willem Albert Café’ genoemd. Als eerbetoon aan Willem Albert Scholten. Hij kon er natuurlijk ook niets aan doen dat de Duitsers in de oorlog zijn huis in beslagnamen. De plaquette in de zijmuur van ons pand herinnert aan die tijd. Ik was 4 mei nog aanwezig bij de kranslegging door de burgemeester. Zeer indrukwekkend.”
Argusogen
Vlak nadat het Market Hotel zich aan de Grote Markt vestigde, begon de herinrichting van het plein. “Een bijzondere periode”, gaat Niek verder. “De oplettende kijker heeft natuurlijk meegekregen dat wij met argusogen keken naar de bomen die voor ons hotel kwamen. Uiteindelijk zijn we er samen met de gemeente uitgekomen. En eerlijk gezegd: het ziet er goed uit. Op Koningsdag zagen we dat de plek veel mensen trok. Het was leuk om te zien dat ze daar Koningsdag vierden.”
Klankbordgroep
Als buren van de Grote Markt was Niek ook erg actief in de klankbordgroep. “De gemeente en ook de aannemer hebben ontzettend hun best gedaan om alle werkzaamheden in goede banen te leiden en zo weinig mogelijk overlast te veroorzaken. De aannemer moest zich regelmatig in allerlei bochten wringen, zodat het werk door kon gaan. Er werd goed naar elkaar geluisterd en rekening gehouden met elkaars wensen. Vorig jaar ging de aannemer aan de slag met ons terras. Dat moest vervangen worden. ‘Hoe willen jullie het? Dat we het beetje bij beetje doen, zodat jullie door kunnen draaien. Of in één keer’ alles eruit’?, vroeg de aannemer. We kozen voor het laatste en dat pakte goed uit. Zo konden we alles met elkaar overleggen. Erg prettig.”
Aantrekkingskracht
“Voor ons is het ook fijn dat het asfalt voor het hotel eruit is en dat de bussen en het andere verkeer weg is. Het is een veel fijnere verblijfsplek geworden dan dat het ooit was. Ons hotel en café hebben nu ook een grotere aantrekkingskracht. Je loopt veel gemakkelijker ons terras op. Je hoeft niet meer die drukke weg over. En zit je eenmaal op ons terras, dan heb je een mooie doorkijk naar het Stadhuis. Wat ik trouwens ook mooi vind, is de gelijkluidendheid van de zuidzijde van de Grote Markt en onze kant. We hebben bijvoorbeeld allemaal dezelfde parasols aangeschaft. Het ziet er veel rustiger uit dan voorheen met een veel mooiere uitstraling.”
Spannende transitie
Niek is benieuwd hoe het straks gaat met evenementen. “De markt is weg, dus is er een hoop vrijheid om andere dingen te organiseren. Alle hekken zijn bijna weg, dus zie je dat er nog heel veel ruimte is om dingen te organiseren. Ik vind het ook wel spannend hoe het straks met de fietsers gaat. De gemeente erkent dat wel. Het is natuurlijk een spannende transitie. Van autoplein naar een plein waar de fietser te gast is. Dat is wennen voor iedereen. Maar dat het mooi wordt, dat weet ik zeker.”