Navigatie overslaan

Ik heb de privacyverklaring van de gemeente Groningen gelezen en ga akkoord met de verwerking van de door mij ingevulde persoonsgegevens.

Terug naar overzicht

23 maart 2017

Waterstofbusje voor binnenstad

Uit Dagblad van het Noorden donderdag 23 maart

,,Een schattig busje dat toch ruimte biedt.’’ Wethouder Van Keulen is blij met het wagentje dat mensen in de toekomst naar de binnenstad rijdt. Bekijk hier het filmpje dat OOG TV maakte over de waterstofbus https://youtu.be/wk8YtXoDqek

Hij is klein, biedt plek aan acht mensen, heeft voldoende ruimte voor een rolstoel en rijdt op waterstof. Op de Grote Markt was gisteren het busje te bewonderen dat mensen naar de binnenstad gaat brengen als de grote bussen daar over een paar jaar niet meer rijden.

De bushaltes aan de Grote Markt verdwijnen. De stad wil daarmee ruim baan geven aan fietsers en voetgangers. Wie over een paar jaar nog per grote lijnbus naar de binnenstad wil, moet uitstappen bij de Westerhaven, het Zuiderdiep of aan het Schuitendiep.

Op dat plan kwam veel kritiek, want wat moeten ouderen en mensen die slecht ter been zijn? Het stadsbestuur denkt een antwoord te hebben met dit kleine busje.

,,Een schattig, klein busje dat toch goed toegankelijk is voor iedereen’’, zegt wethouder Joost van Keulen (VVD). ,,Je kunt er heel goed in met een rolstoel en de bus is beperkt van formaat, waardoor hij heel goed past in de drukke binnenstad.’’

Het busje gaat vlak na de zomer al rijden. Om te testen hoe hij bevalt legt de bus vanaf dan een vaste route af van de Westerhaven, via de Brugstraat en het A-kerkhof naar het Zuiderdiep en terug.

Na een jaar wordt geëvalueerd hoe het busje bevalt. Daarna rijdt hij nog een jaar en wordt besloten of de stad definitief een huwelijk sluit met dit exemplaar.

De blauwe bus die gisteren op de Grote Markt stond, is nog niet van de gemeente. Het stadsbestuur gaat de komende tijd aan de slag om er een aan te schaffen. De wethouder is hoopvol. Mocht het niet lukken hem voor september te kopen, dan rijdt er mogelijk eerst een traditioneel busje.

Het model kent twee uitvoeringen: eentje die op elektriciteit rijdt en eentje die op waterstof rijdt. Het liefst zou Van Keulen voor die laatste optie gaan.

Mensen die de bus willen gebruiken gaan een klein bedrag betalen. ,,We denken aan 1 euro’’, zegt de wethouder. Mensen met een Stadjers-pas en een Wmo-pas kunnen gratis instappen.

Het besluit om de Grote Markt busvrij te maken viel vorig jaar al. De kogel ging door de kerk na een lange discussie. De Grote Markt wordt flink aangepakt. Zo verdwijnt het asfalt op veel plekken en worden gele steentjes gelegd.