Navigatie overslaan

Ik heb de privacyverklaring van de gemeente Groningen gelezen en ga akkoord met de verwerking van de door mij ingevulde persoonsgegevens.

Terug naar overzicht

30 oktober 2017

‘Wees geen #Fietsaso’ geïntroduceerd bij LetsGro

Aanpak beter fietsparkeren krijgt vervolg

Geparkeerde fietsen leiden op diverse plekken in de binnenstad tot overlast, onveiligheid, slechte toegankelijkheid en een rommelig straatbeeld. Gedragsverandering is, afgezien van extra parkeerplekken, een belangrijk onderdeel van de oplossing. Deze week start een campagne die het slimmer fietsparkeren onder de aandacht brengt van foutparkeerders. Affiches, fietsstewards, flyers, stickers, website, facebook… LetsGro is de aanleiding. De boodschap: Wees geen #fietsaso! Wees sociaal, parkeer normaal.

Deze weken hangen door de hele binnenstad affiches die vooral jonge fietsparkeerders de boodschap meegeven om hun fiets beter en netter te parkeren. Een interactieve website www.fietsaso.nl ondersteunt de campagne. Ook geeft deze website informatie over hoe vervolgens dan beter je fiets te parkeren. Veel affiches zijn met het oog op de talloze internationals ook in het Engels te lezen. En voor het gemak hangt er ook een aantal die onze Friese buren zullen waarderen.

Speciale #fietsaso-aanwijsborden zullen vanaf donderdag rond de Vismarkt fout geparkeerde fietsen markeren. Fietssteward-teams zullen ter plaatse ook informatieve hangers aan fout geparkeerde fietssturen hangen met daarop tips en trucs hoe beter te parkeren. Ook informatieve grondstickers zullen op bepaalde plekken (rond de Korenbeurs, bij Tussen beide Markten, kop Poelestraat) aandacht vragen voor het beter fietsparkeren. De boodschap is simpel; denk even na en parkeer je fiets niet – bijvoorbeeld – op een blindengeleidestrook of midden op de stoep, maar geef ’m even netjes een plekje.

Tijdens LetsGro zullen in het gele steentjes-gebied in de weg staande fietswrakken worden opgeruimd. Natuurlijk werken we niet alleen aan gedrags-beïnvloeding. We zijn ook druk doende met meer langere termijn-oplossingen zoals meer fietsenstallingen in de binnenstad. De weekendrekken op diverse plekken in de binnenstad bewijzen ondertussen al hun nut.

Vanzelfsprekend zal ook LetsGro zelf aandacht besteden aan het slimmer fietsparkeren in de binnenstad. Fietsprofessor Marco te Brömmelstroet zal donderdag om 10.00 uur in DOT zijn visie geven op fietsanarchisme, fietsaso’s en de vraag of fietsers zich al dan niet laten sturen…