51. Vervanging gele stenen in de binnenstad

(gereed 2022)

Bijgewerkt op februari 2021

GEEL ERUIT | GEEL ERIN

De gele stenen in de binnenstad zijn aan vervanging toe. De stenen die zorgen voor een rustig en herkenbaar straatbeeld, werden in de jaren ’90 binnen de diepenring toegepast. Door jarenlang intensief gebruik werden de stenen steeds gladder en gingen regelmatig kapot.

In 2017 is daarom na een grondige testperiode een nieuwe steen gekozen voor de bestrating van de binnenstad. Belangrijke voorwaarden bij de keus van de steen was dat deze qua kleur moet lijken op de huidige steen, voldoende stroef is en betaalbaar. Op basis van de testresultaten heeft de gemeente inmiddels een leverancier gekozen en een keuze gemaakt in de manier van bestraten.

Vervanging gele stenen in de Herestraat

Momenteel worden de gele stenen in de Herestraat vervangen. Groningen Bereikbaar/GIC heeft een video gemaakt waarin projectleider Gert Dussel van de gemeente Groningen meer vertelt over het project. Klik hier om de video te bekijken.

Gefaseerd vervangen

In de periode tot 2022 worden alle gele stenen in de binnenstad vervangen door de nieuwe, stroevere, steen. Dit gebeurt in fases. Waar mogelijk worden de werkzaamheden gecombineerd met herinrichtingsplannen of renovatie van nutsleidingen. In totaal worden er zo’n 6 miljoen nieuwe stenen gelegd. De eerste nieuwe gele stenen zijn in juli 2018 gelegd in de Poststraat.

In overleg met de buurt

Voordat de nieuwe bestrating wordt aangelegd, kijkt de gemeente samen met bewoners of er nog andere kleine inrichtingswensen kunnen worden meegenomen in de betreffende straat, zoals het verlagen van een inritband of het verbeteren van toegankelijkheid voor mindervaliden.

Planning vervanging gele steentjes 2021 (onder voorbehoud):

  • Zwanestraat: januari – april
  • Herestraat: vanaf januari (in combinatie met Herestraat ook Hoogstraatje, Bruine Ruitersteeg, Kleine Pelsterstraat)
  • Oude Kijk in ’t Jatstraat: vanaf april (na werkzaamheden Zwanestraat)

 

 

51. Vervanging gele stenen in de binnenstad

Kaart

Op de kaart worden de punten aangegeven die voor dit project van toepassing zijn.

Ik heb een vraag

Heeft u een vraag over dit project, dan kunt u deze hieronder stellen. Wij zullen uw vraag zo spoedig mogelijk beantwoorden.