Venstertijden

Bijgewerkt op 21 februari 2023

Met een bedrijfsauto of vrachtwagen de binnenstad in?
Nieuwe regels voor laden en lossen

Wil je met een bedrijfs- of vrachtauto de Diepenring, Westerhaven of Sledemennerbuurt in of uit? Vanaf 1 februari 2023 mag dat alleen tussen 05.00 – 12.00 uur. Buiten deze tijden heb je een ontheffing nodig. Deze ontheffing vraag je hier aan.

 

Gemeente Groningen � Venstertijden 2023 from Gemeente Groningen on Vimeo.

In het kort

  • Venstertijden in groter gebied: binnen de Diepenring, Westerhaven en Sledemennerbuurt
  • Vanaf 1 februari 2023
  • Voor bedrijfs- en vrachtauto’s
  • In- en uitrijden tussen 05.00 – 12.00 uur
  • Buiten deze tijden alleen met ontheffing

Moet je tóch met een bedrijfs- of vrachtauto het gebied in? Dan vraag je een ontheffing aan. Zonder ontheffing volgt er een boete. Controle gebeurt door buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) en vanaf het voorjaar van 2023 ook door ANPR-camera’s. De camera’s scannen de kentekens van alle voertuigen die het gebied in- en uitrijden.

Wat zijn venstertijden?
Venstertijden zijn tijdstippen waarop bedrijfs- en vrachtauto’s toegang hebben tot (een gedeelte van) de stad om te laden en te lossen. Delen van de binnenstad, zoals de Grote Markt, Herestraat en Folkingestraat, hebben al jarenlang venstertijden. Vanaf 1 februari 2023 breiden we dat gebied uit. Dan gelden er venstertijden binnen de hele Diepenring, bij winkelgebied Westerhaven en in de Sledemennerbuurt. De enige uitzondering is de route van Noorderhaven via Spilsluizen, Turfsingel richting het Schuitendiep.

Waarom zijn er nieuwe regels?
We zien te vaak dat bestelbusjes voetpaden of zelfs straten blokkeren bij het laden en lossen. Of vrachtwagens die in nauwe straten voor verkeersonveilige situaties zorgen voor voetgangers en fietsers. Daar gaan we wat aan doen: we vergroten het venstertijdengebied zodat bedrijfsauto’s en vrachtwagens straks alleen nog maar in de ochtend de binnenstad in en uit mogen. Hierdoor is er in de middag en avond minder verkeer en daardoor meer ruimte voor voetgangers en fietsers.

Voor wie gelden de nieuwe regels?

  • Winkeliers en horecaondernemers moeten hun bestellingen ’s ochtends in ontvangst nemen. Ook als ze dan nog niet open zijn.
  • Leveranciers en pakketbezorgers mogen straks alleen tussen 05.00 en 12.00 uur de binnenstad in.
  • Klus- en bouwbedrijven, glazenwassers en andere dienstverleners kunnen vanaf 12.00 uur niet meer zonder ontheffing naar een klusadres.
  • Met een bedrijfs- of vrachtauto van of naar een (bedrijfs-)pand voor onderhoud of bouwwerkzaamheden? Na 12.00 uur alleen nog met ontheffing.
  • Voor binnenstadsbewoners verandert bijvoorbeeld de bezorging van bestellingen. Zo komt een nieuwe wasmachine alleen in de ochtend. Ga je verhuizen en huur je daarvoor een bestelbus? Regel dan een ontheffing.
  • Bij acute storingen/lekkages/verstoppingen moet de storingsdienst een ontheffing aanvragen. Dat kan achteraf op dezelfde kalenderdag. Dus eerst de storing verhelpen, dan ontheffing aanvragen.

Bewoners, bedrijven en instellingen in het venstertijdengebied kunnen per jaar kosteloos 12 ontheffingen aanvragen. Voor eigen gebruik van een bedrijfs- of vrachtauto of voor een ander zoals de verhuizer, glazenwasser, schilder of aannemer.

Voor wie verandert er niets?

  • Voor personenauto’s, openbaar vervoer en WMO-vervoer verandert niets;
  • Voor taxi’s. Zij moesten al een ontheffing aanvragen. Echter zijn de kosten voor leges wel gewijzigd;
  • Voor bewoners met een eigen parkeerplaats verandert niets (mits het om een personenauto gaat);
  • Hulpdiensten (politie, (dieren)ambulance en brandweer) hoeven geen ontheffing aan te vragen.

Meer documenten

 

 

Kaart

Op de kaart worden de punten aangegeven die voor dit project van toepassing zijn.

Veelgestelde vragen

  • Wie komen in aanmerking voor een incidentele ontheffing?

    Iedereen die buiten de venstertijden toch in het gebied moet zijn met een bedrijfs- of vrachtauto kan hiervoor een incidentele ontheffing aanvragen. Hier zijn wel kosten aan verbonden. Meer informatie hierover is te vinden op https://gemeente.groningen.nl/ontheffing-binnenstad-en-autovrije-gebieden-aanvragen.

  • Wie komen in aanmerking voor een jaarontheffing?

    Voor een aantal doelgroepen zijn jaarontheffingen beschikbaar:

    • Bewoners met een eigen parkeerplaats in het venstertijdengebied;
    • Voertuigen voor reiniging, schoonmaak, beheer en (stads)toezicht van de openbare ruimte;
    • Ondernemers met een marktvergunning;
    • Beveiligingsbedrijven;
    • Supermarkten;
    • Vervoerders van waardevolle goederen;
    • Zero-emissie voertuigen;
    • Eigenaren van een invalidevoertuig.
  • Hoeveel ontheffingen kan ik aanvragen?
    • Bewoners en ondernemers kunnen 12 gratis ontheffingen per jaar aanvragen voor eigen gebruik of voor een aannemer, glazenwasser, schilder etc.;
    • Bewoners en bedrijven die gevestigd zijn in het venstertijdengebied en beschikken over een eigen parkeerplaats kunnen een jaarontheffing aanvragen. Voor bedrijven met meerdere parkeerplaatsen geldt een maximum van 5 jaarontheffingen;
    • Bedrijven met zero-emissievoertuigen kunnen maximaal 10 jaarontheffingen aanvragen.
  • Hoe controleren we het in- en uitrijden van het venstertijdengebied?

    Controle gebeurt door buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) en vanaf het voorjaar van 2023 ook door slimme camera’s. Handhaving met camera’s is waterdicht. Bij een overtreding volgt dan onherroepelijk een boete.

    De camera staat afgesteld op het kenteken. Het enige doel van de camera is dan ook om een leesbaar kenteken te fotograferen: de kentekens worden versleuteld voor een beperkte termijn bewaard. Hiermee voldoen wij aan de nieuwste regelgeving omtrent privacy

  • Kan ik achteraf een ontheffing aanvragen?

    Bij acute storingen/lekkages/verstoppingen moet de storingsdienst een ontheffing aanvragen. Dat kan achteraf binnen 24 uur. Dus eerst de storing verhelpen, dan ontheffing aanvragen.

  • Waarom worden de jaarleges verhoogd van 118 euro naar 350 euro, en de incidentele leges naar 4 euro per dag?

    Leges voor incidentele ontheffingen waren geldig voor 5 dagen (kosten €17,55). Nu moet er per dag worden betaald. Het totaal van 5 opgetelde dagen (€20) is ongeveer gelijk aan de kosten van vorig jaar.

    De kosten per dag van een jaarontheffing waren veel lager dan bij een incidentele ontheffing, terwijl de houders van de jaarontheffingen vaak partijen zijn die lang in het gebied verblijven (bijvoorbeeld pakketbezorgers en horecaleveranciers). Met de huidige leges is de kostenverdeling tussen incidentele en jaarontheffingen beter in balans.

    Bedrijven (en bewoners) die nu al investeren in zero-emissievoertuigen willen we voordelen geven. Een van de voordelen die we bieden is een lager bedrag voor de ontheffing.

  • Waarom is het niet meer mogelijk is voor stadsdistributeurs (o.a. cateraars), bouw-, installatie-, reparatie-, service- en verhuisbedrijven om een jaarontheffing aan te vragen?

    We nemen deze maatregel om de stad begaanbaar en veilig te houden voor iedereen, vooral voor fietsers en voetgangers. Samen zorgen we er op deze manier voor zorgen dat de binnenstad van Groningen toegankelijk is voor iedereen.

  • Waarom kunnen cultuurinstellingen in de binnenstad wel een jaarontheffing aanvragen, maar evenementen alleen incidentele ontheffingen?

    Cultuurinstellingen ontvangen het gehele jaar door meerdere gezelschappen per week die buiten de venstertijden het gebied moeten inrijden om de spullen voor de optredens bij de cultuurinstelling te krijgen. Vanwege de structurele behoefte, én omdat we cultuur in de binnenstad belangrijk vinden hebben we een jaarontheffing voor cultuurinstellingen mogelijk gemaakt.

    Evenementen zijn altijd van tijdelijke aard. Daarom passen incidentele ontheffingen beter bij deze doelgroep. Jaarontheffingen zijn niet mogelijk, maar zouden voor evenementen ook duurder uitvallen dan incidentele ontheffingen.

  • Waarom kun je maximaal 10 ontheffing voor ZE voertuigen per bedrijf aanvragen?

    De mogelijkheid om voor zero-emissievoertuigen een jaarontheffing aan te vragen hebben we in het leven geroepen om bedrijven te stimuleren voor de duurzame oplossing te kiezen. Omdat we niet willen dat de binnenstad straks vol staat met zero-emissievoertuigen hebben we een maximum vastgelegd van 200 ontheffingen op basis van deze regel. Door per bedrijf maximaal 10 ontheffingen te verstrekken blijft er voor meerdere bedrijven de mogelijkheid om een ontheffing aan te vragen voor een zero-emissievoertuig.

Ik heb een vraag

Heeft u een vraag over dit project, dan kunt u deze hieronder stellen. Wij zullen uw vraag zo spoedig mogelijk beantwoorden.