Bijgewerkt op 21 februari 2023
Met een bedrijfsauto of vrachtwagen de binnenstad in?
Nieuwe regels voor laden en lossen
Wil je met een bedrijfs- of vrachtauto de Diepenring, Westerhaven of Sledemennerbuurt in of uit? Vanaf 1 februari 2023 mag dat alleen tussen 05.00 – 12.00 uur. Buiten deze tijden heb je een ontheffing nodig. Deze ontheffing vraag je hier aan.
Gemeente Groningen � Venstertijden 2023 from Gemeente Groningen on Vimeo.
In het kort
- Venstertijden in groter gebied: binnen de Diepenring, Westerhaven en Sledemennerbuurt
- Vanaf 1 februari 2023
- Voor bedrijfs- en vrachtauto’s
- In- en uitrijden tussen 05.00 – 12.00 uur
- Buiten deze tijden alleen met ontheffing
Moet je tóch met een bedrijfs- of vrachtauto het gebied in? Dan vraag je een ontheffing aan. Zonder ontheffing volgt er een boete. Controle gebeurt door buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) en vanaf het voorjaar van 2023 ook door ANPR-camera’s. De camera’s scannen de kentekens van alle voertuigen die het gebied in- en uitrijden.
Wat zijn venstertijden?
Venstertijden zijn tijdstippen waarop bedrijfs- en vrachtauto’s toegang hebben tot (een gedeelte van) de stad om te laden en te lossen. Delen van de binnenstad, zoals de Grote Markt, Herestraat en Folkingestraat, hebben al jarenlang venstertijden. Vanaf 1 februari 2023 breiden we dat gebied uit. Dan gelden er venstertijden binnen de hele Diepenring, bij winkelgebied Westerhaven en in de Sledemennerbuurt. De enige uitzondering is de route van Noorderhaven via Spilsluizen, Turfsingel richting het Schuitendiep.
Waarom zijn er nieuwe regels?
We zien te vaak dat bestelbusjes voetpaden of zelfs straten blokkeren bij het laden en lossen. Of vrachtwagens die in nauwe straten voor verkeersonveilige situaties zorgen voor voetgangers en fietsers. Daar gaan we wat aan doen: we vergroten het venstertijdengebied zodat bedrijfsauto’s en vrachtwagens straks alleen nog maar in de ochtend de binnenstad in en uit mogen. Hierdoor is er in de middag en avond minder verkeer en daardoor meer ruimte voor voetgangers en fietsers.
Voor wie gelden de nieuwe regels?
- Winkeliers en horecaondernemers moeten hun bestellingen ’s ochtends in ontvangst nemen. Ook als ze dan nog niet open zijn.
- Leveranciers en pakketbezorgers mogen straks alleen tussen 05.00 en 12.00 uur de binnenstad in.
- Klus- en bouwbedrijven, glazenwassers en andere dienstverleners kunnen vanaf 12.00 uur niet meer zonder ontheffing naar een klusadres.
- Met een bedrijfs- of vrachtauto van of naar een (bedrijfs-)pand voor onderhoud of bouwwerkzaamheden? Na 12.00 uur alleen nog met ontheffing.
- Voor binnenstadsbewoners verandert bijvoorbeeld de bezorging van bestellingen. Zo komt een nieuwe wasmachine alleen in de ochtend. Ga je verhuizen en huur je daarvoor een bestelbus? Regel dan een ontheffing.
- Bij acute storingen/lekkages/verstoppingen moet de storingsdienst een ontheffing aanvragen. Dat kan achteraf op dezelfde kalenderdag. Dus eerst de storing verhelpen, dan ontheffing aanvragen.
Bewoners, bedrijven en instellingen in het venstertijdengebied kunnen per jaar kosteloos 12 ontheffingen aanvragen. Voor eigen gebruik van een bedrijfs- of vrachtauto of voor een ander zoals de verhuizer, glazenwasser, schilder of aannemer.
Voor wie verandert er niets?
- Voor personenauto’s, openbaar vervoer en WMO-vervoer verandert niets;
- Voor taxi’s. Zij moesten al een ontheffing aanvragen. Echter zijn de kosten voor leges wel gewijzigd;
- Voor bewoners met een eigen parkeerplaats verandert niets (mits het om een personenauto gaat);
- Hulpdiensten (politie, (dieren)ambulance en brandweer) hoeven geen ontheffing aan te vragen.
Meer documenten