Navigatie overslaan

Ik heb de privacyverklaring van de gemeente Groningen gelezen en ga akkoord met de verwerking van de door mij ingevulde persoonsgegevens.

Zero emissie

Vanaf 1 april 2025 rijden bedrijfs- en vrachtauto's uitstootvrij in de binnenstad van Groningen

In de binnenstad van Groningen wordt vanaf 1 april 2025 een zero-emissiezone ingevoerd. Deze zone heeft dezelfde omtrek als het venstertijdengebied en geldt binnen de Diepenring, Westerhaven en de Sledemennerbuurt. In de zero-emissiezone mogen alleen bedrijfs- en vrachtauto’s komen die uitstootvrij zijn. Dit doen we om de uitstoot van schadelijke broeikassen te verminderen en om de luchtkwaliteit in de binnenstad te verbeteren. Zo zorgen we samen voor een aantrekkelijke en gezonde binnenstad, waar het prettig wonen en ondernemen is.

Omvang zero-emissiezone

Op de kaart hieronder is de omvang van de zero-emissiezone zichtbaar. Binnen de zero-emissiezone zijn allerlei voorzieningen gerealiseerd om de overgang naar duurzame bedrjifslogistiek zo makkelijk mogelijk te maken. Zo zijn er binnen de zone 18 laadpalen voor elektrische voorzieningen en 2 standplaatsen voor deelmobiliteitsvoertuigen. Ook zijn er in de binnenstad 2 smartzones van Coding the Curbs. Dit zijn reserveerbare plekken voor laden en lossen. Een stukje buiten de zone is een cityhub te vinden, waar goederen worden verzameld en vervoerd naar verschillende bestemmingen in de binnenstad. De komende tijd wordt verder gewerkt aan de voorzieningen in de binnenstad en de verschillende alternatieven voor deelmobiliteit.

Overgangsregelingen


De zero-emissiezone wordt vanaf 1 april 2025 ingevoerd in Groningen. Omdat de overstap naar uitstootvrij rijden voor sommige ondernemers een ingrijpende verandering is, gelden er overgangsregelingen. In deze gevallen is er meer tijd om je voor te bereiden.

 • Bakwagens in Euroklasse/emissieklasse 6 die ná 1 januari 2020 en trekkers Euroklasse/emissieklasse 6 die ná 1 januari 2017 op kenteken zijn gezet, hebben tot 1 januari 2030 toegang tot een zero-emissiezone.
 • Bestelauto’s in Euroklasse/emissieklasse 4 of lager kunnen vanaf 1 januari 2025 niet meer een zero-emissiezone in.
 • Bestelauto’s in Euroklasse/emissieklasse 5 hebben tot 1 januari 2027 toegang tot een zero-emissiezone.
 • Bestelauto’s in Euroklasse/emissieklasse 6 hebben tot 1 januari 2028 toegang tot een zero-emissiezone.


Wilt u weten of de regels voor de zero-emissiezone voor uw auto gelden? Of tot wanneer uw voertuig de zone nog mag inrijden? Doe dan de kentekencheck.

Let op: in Nederland worden zo’n 30 zero-emissiezones ingevoerd. De regels, overgangsregelingen en uitzonderingen gelden in alle zero-emissiezones. Wel is er een aantal steden waar de zero-emissiezone al vanaf 1 januari 2025 ingaat. Kijk daarom voordat u naar een stad gaat, welke regels hier gelden.


Uitzonderingen


Voor bepaalde typen bedrijfs- en vrachtauto’s worden uitzonderingen gemaakt. Dit geldt bijvoorbeeld voor:

 • Personenauto’s
 • Oldtimers (40 jaar en ouder)
 • Bepaalde rolstoeltoegankelijke voertuigen
 • Bijzondere voertuigen jonger dan 13 jaar


Vrijstellingen worden automatisch verleend op basis van een kenteken. Hiervoor hoeft geen aanvraag te worden ingediend.

Ontheffingen


Een ontheffing moet wel zelf worden aangevraagd. Zowel het landelijk als het gemeentelijk beleid voor de ontheffingen is nog in ontwikkeling.
Zoals het nu lijkt komen de volgende voertuigcategorieën in aanmerking voor een ontheffing:

 • Dagontheffingen (max. 12 per jaar) voor bedrijfs- en vrachtauto's.
 • Ontheffing vanwege lange levertijd uitstootvrijvoertuig.
 • Ontheffing op basis van bijzondere financiële omstandigheden.
 • Ontheffing op basis van hardheidsclausule.
 • Ontheffing voor bijzondere voertuigen die jonger zijn dan 13 jaar (kermis- en circusvrachtauto’s, vrachtauto’s voor exceptioneel transport, verhuisauto’s en vrachtauto’s met een laadkraan met een hefvermogen van 35 tonmeter of meer).
 • Voertuigen van gehandicapten die zijn aangepast voor minimaal 500 euro.
 • Voertuigen waarvoor op het moment dat de zones van kracht worden geen uitstootvrije variant beschikbaar is.
 • Plug-in hybride vrachtauto.
 • Bestelvoertuigen en vrachtwagens van particulieren.

Voorbereiden op de zero-emissiezone


Om u voor te bereiden om de invoering van de zero-emissiezone, kunt u de volgende stappen doorlopen:

 • Kijk of uw bedrijf te maken krijgt met de zero-emisisezone
  Komt u regelmatig in de binnenstad van Groningen met een bedrijfs- of vrachtauto? Ligt uw bedrijf in de zero-emissiezone? Of voert u regelmatig (onderhouds)werkzaamheden uit in de zero-emissiezone? Dan krijgt u te maken met de invoering van de zero-emissiezone.
 • Bekijk wat voor uw bedrijf de beste optie is
  Wilt u in 2025 de zero-emissiezone nog in kunnen rijden met uw bedrijfs- of vrachtauto? Dan zijn er verschillende opties. Daarbij valt te denken aan:
  1. Overstappen naar een uitstootvrij voertuig.
  2. Krachten bundelen met andere ondernemers en een elektrische vrachtfiets of bestelbus delen.
  3. Een cityhub gebruiken voor het vervoer van uw goederen.
 • Maak de overstap
  Overstappen naar een uitstootvrij voertuig kost tijd. Daarom is het belangrijk om op tijd te bedenken welke voertuigen u wilt gebruiken en of er veranderingen nodig zijn in de manier waarop u uw bedrijf runt.

Heeft u hulp nodig bij het maken van de overstap of heeft u vragen over de invoering van de zero-emissiezone en wat dit voor u betekent?
Neem dan gerust contact met ons op via stadslogistiek@groningen.nl.

Subsidies

Wilt u investeren in een uitstootvrij voertuig? Kijk dan of u in aanmerking komt voor een subsidie. Kijk op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland voor meer informatie: www.rvo.nl/subsidies-financiering/aanzet.

Tijdlijn

 • 2021 - Visie Ruimte voor Zero Emission Stadslogisitek
 • Februari 2023 - Uitbreiding venstertijdengebied
 • Januari 2024 - Handhaving venstertijdengebied met behulp van camera’s
 • April 2025 - Invoering zero-emissiezone

Documenten

Ik heb een vraag

Heeft u een vraag over dit project, dan kunt u deze hieronder stellen. Wij zullen uw vraag zo spoedig mogelijk beantwoorden.