Navigatie overslaan

Ik heb de privacyverklaring van de gemeente Groningen gelezen en ga akkoord met de verwerking van de door mij ingevulde persoonsgegevens.

Terug naar overzicht

13 maart 2023

Eerste boom op Grote Markt geplant

Op maandag 13 maart 2023 is de eerste boom op de Grote Markt geplant. Het gaat om een ‘gewone’ Plataan van ongeveer 11 meter hoog. Het is de eerste boom, maar zeker niet de laatste. In totaal komen er 33 nieuwe bomen op de Grote Markt. De andere bomen worden in het najaar van 2023 geplant.

Zitplekken in de schaduw
Met het planten van de bomen op de Grote Markt speelt de gemeente Groningen in op de de klimaatopgave van deze tijd. In de zomers kan het nu behoorlijk warm worden op het plein. De bomen die op de Grote Markt komen te staan, brengen verkoeling met zich mee. Ook komen er zitplekken onder de bomen, zodat bezoekers lekker in de schaduw kunnen zitten.

Ondergronds bewateringssysteem
Onder de boom zit een ondergronds bewateringssysteem dat ervoor zorgt dat de boom ook in droge tijden voldoende water krijgt. Met het systeem wordt regenwater van de daken van omliggende gebouwen, zoals die van het Stadhuis en het Goudkantoor, naar de bomen geleid. Klik hier om meer te lezen over dit systeem.