Navigatie overslaan

Ik heb de privacyverklaring van de gemeente Groningen gelezen en ga akkoord met de verwerking van de door mij ingevulde persoonsgegevens.

Terug naar overzicht

11 oktober 2020

In uitvoering: gele steentjes Zuiderdiep, Ubbo Emmiusstraat

Nadat eerder bijvoorbeeld in de Brugstraat, Astraat, Munnekeholm de gele stenen zijn vervangen, zijn de stratenmakers nu druk bezig aan het Zuiderdiep. Daar wordt momenteel de zuidzijde aangepakt. De Folkingestraat, de Haddingestraat, het Koude Gat, de Herestraat tussen Zuiderdiep en het hereplein en het smalle deel van de Ubbo Emmiusstraat zijn dit jaar al vervangen.

De gele stenen in de binnenstad waren aan vervanging toe. De stenen die zorgen voor een rustig en herkenbaar straatbeeld, werden in de jaren ’90 binnen de diepenring toegepast. Door jarenlang intensief gebruik werden de stenen steeds gladder en gingen regelmatig kapot. In 2017 is daarom na een grondige testperiode een nieuwe steen gekozen voor de bestrating van de binnenstad. Belangrijke voorwaarden bij de keuze voor de steen was dat deze qua kleur moet lijken op de huidige steen, voldoende stroef is en betaalbaar. In de periode tot 2024 worden alle gele stenen in de binnenstad vervangen door de nieuwe steen. Dit gebeurt in fases. Waar mogelijk worden de werkzaamheden gecombineerd met herinrichtingsplannen of renovatie van nutsleidingen. In totaal worden er zo’n 6 miljoen nieuwe stenen gelegd.