Navigatie overslaan

Ik heb de privacyverklaring van de gemeente Groningen gelezen en ga akkoord met de verwerking van de door mij ingevulde persoonsgegevens.

Terug naar overzicht

16 maart 2021

Langdurige stremming kruising Schuitendiep-Kattendiep

Donderdag 18 maart starten de werkzaamheden aan de nieuw te bouwen Kattenbrug. Een direct gevolg daarvan is dat die dag vanaf 7 uur ’s ochtends de kruising Schuitendiep-Gedempte Kattendiep gestremd zal zijn voor alle verkeer, behalve voetgangers. Deze stremming duurt tot in juli 2021. Het bouwterrein is in de hekken gezet. Doorgaand verkeer langs de oostzijde van het Schuitendiep blijft gewoon mogelijk.

Vanaf eind augustus kan auto- en fietsverkeer van de nieuwe Kattenbrug gebruik maken. Daar komt eind september de bus bij, wat te maken heeft met de dan startende herinrichting van de kades en de aanpassing van de straatprofielen. Per 12 december – dan gaat de nieuwe dienstregeling in – rijden de bussen niet meer over de Grote Markt. De ook dit jaar aan te leggen nieuwe binnenstadshaltes bij de Stadsschouwburg en het Provinciehuis zijn vanaf dan ook klaar voor gebruik.

Omrijroutes
Gedurende de stremming van het kruispunt Schuitendiep-Gedempte Kattendiep zijn er verschillende omrijroutes die met borden ter plaatse zijn aangegeven.

-Het gemotoriseerde verkeer afkomstig vanaf de Turfsingel richting Steentilbrug/Damsterdiep moet omrijden via de buitenzijde Schuitendiep (Turfsingel), richting Korreweg/Kapteynlaan en via de Petrus Campersingel terug richting Damsterdiep. Deze lange route is bewust gekozen vanwege gelijktijdige andere werkzaamheden in de oostelijke binnenstad. Vanwege de realisatie van het OV-Knooppunt UMCG-Noord, in combinatie met de aangepaste route van de bussen is het niet wenselijk om het verkeer via de route W.A. Scholtenstraat/Oostersingel om te leiden.
-Fietsers komend vanaf het Schuitendiep wz richting Damsterdiep worden omgeleid via de Poelebrug en Schuitendiep oz.

-Aanwonenden en laad – en losverkeer dat normaal gesproken via het Gedempte Kattendiep de binnenstad bereikten, worden nu omgeleid via het Hereplein/Gedempte Zuiderdiep. Ze gaan via dezelfde weg weer terug.

Stremmingen Diepenring i.v.m. aanleg Bushaltes over Oost
-Vanaf eind april tot in november zal de binnenstadskant van de Turfsingel tussen Maagdenbrug en Sint Jansbrug gestremd zijn vanwege de aanleg van de nieuwe bushalte en het bijbehorende 30km-gebied langs het Provinciehuis.
-Vanaf eind juli tot in november is de oostzijde van de Turfsingel gestremd in verband met de aanleg van de bushalte en het bijbehorende 30km-gebied bij de Stadsschouwburg.

Diepriool, fundering, bouw brug en aanleg kades
De werkzaamheden starten met de verplaatsing van het diepriool en het maken van de fundering van de brug. Na het aanbrengen van de fundering volgt de bouw van de brug die juli 2021 gereed is en verkeerskundig is aangesloten op de beide zijden van het Schuitendiep. Na de zomervakantieperiode begint de aanleg van de verlaagde kade aan de westzijde en de herinrichting van het openbare gebied rondom de brug tot een nieuwe groene verblijfsplek in de binnenstad. In maart 2022 is het hele project Kattenbrug naar verwachting afgerond.