Navigatie overslaan

Ik heb de privacyverklaring van de gemeente Groningen gelezen en ga akkoord met de verwerking van de door mij ingevulde persoonsgegevens.

Terug naar overzicht

26 oktober 2018

Meedenken over inrichting Grote Markt

Zelf maquette bouwen en striptekening compleet maken

Tijdens Let’s Gro gaat het óók om de toekomst van de Grote Markt.
Als in 2020 de bussen er niet meer rijden is het hoog tijd om het plein opnieuw in te richten. Maar hoe? Wethouder Roeland van der Schaaf: “De komende anderhalf jaar gaan we daar met elkaar goed over nadenken. Want wat maakt een plein als de Grote Markt tot een plek waar je graag wilt zijn, met in elk geval meer ruimte voor jou en waar je gelukkig kunt zijn?” In de Ruimtevoorjou-cubestee op de Grote Markt kunnen Stadjers en andere geïnteresseerden zelf aan de slag met een maquette en striptekening, waarmee ze zelf het plein alvast kunnen inrichten. Ter inspiratie.

Wethouder Joost van Keulen: “We hebben straks de ruimte om er een écht mooi plein van te maken. Willen we van de Grote Markt een geweldige verblijfsplek maken, met extra groen, water en zitgelegenheden? Of toch vooral een evenementenplein? Of een mix, zeg het maar!”

Speciaal voor de gelegenheid heeft Frans le Roux (als striptekenaar onder meer bekend van de serie tekeningen voor het Binnenstad Beter-project van 25 jaar geleden) een schets gemaakt van de Grote Markt. Anno 2020, dus met de nieuwe Oostwand. Het plein in zijn striptekening is leeg en schreeuwt om een invulling.

In de Ruimtevoorjou-cubestee – met veel extra inspirerende informatie over historie en karakter van het plein, en álle dagen open tijdens LetsGro – kunnen mensen met potlood zelf hun ideale Grote Markt tekenen. Er liggen voor hen papieren prints van de striptekening klaar van 40 x 40 cm, overigens ook leuk als kleurplaat. In dezelfde cubestee staat ook een grote maquette van het Grote Markt-gebied. Ook daarin is het plein voor het Stadhuis helemaal leeg… Met behulp van legoblokjes en ander klein bouwmateriaal kunnen mensen het plein nieuw karakter geven.

Meedenkers kunnen hun eigen ontwerpidee mailen naar binnenstad@groningen.nl of plaatsen op hun social media met de hashtag #grotemarktvoorjou. De meest inspirerende zullen te zien zijn op de website ruimtevoorjou.groningen.nl.

Op donderdag 1 november is er ’s avonds om 19.30 uur in de bovenzaal van de ABN AMRO bank aan de Grote Markt 22 een inspiratiebijeenkomst die zich eveneens richt op de Grote Markt. Deskundigen kijken samen met het publiek terug en vooruit. Gratis toegang. Vol is vol!

Thuis aan de slag met de ideale Grote Markt? Je kunt hier de tekenplaat downloaden (4mb).