Navigatie overslaan

Ik heb de privacyverklaring van de gemeente Groningen gelezen en ga akkoord met de verwerking van de door mij ingevulde persoonsgegevens.

Terug naar overzicht

27 maart 2024

Nieuw waterelement Grote Markt officieel geopend

De werkzaamheden op de Grote Markt naderen langzaam het einde. Zo ligt het grootste deel van de bestrating erin, zijn de bomen geplant en sinds vandaag is ook het nieuwe waterelement officieel geopend. Wethouder Wijnja opende het waterelement door op een grote rode knop te drukken, waarna het water begon te stromen. Vanaf nu blijft het water aan en kan iedereen volop gebruikmaken van deze heerlijke nieuwe verblijfs- en speelplek op het plein.

Eb en vloed
De basis van het waterelement is een natuurstenen blok met een waterspiegel ernaast. Uit het blok zijn drie kleinere blokken gehaald, die vervolgens als eilandjes in de waterspiegel zijn geplaatst. Wat het waterelement bijzonder maakt, is het effect van eb en vloed. De reservoirs in het plateau lopen namelijk langzaam vol en weer leeg, als eb en vloed dus. Wat ook leuk is aan dit waterelement, zijn de spuitertjes met bijbehorende interactieve knoppen: zo kun je zelf bepalen hoeveel water eruit komt. Ook zitten er een aantal ‘mistmakers’ in, waardoor het effect van mist kan ontstaan. Er is een waterchoreografie opgesteld op basis van de indeling van de dag. Het waterelement heeft in totaal 159 spuitertjes en 53 ‘mistmakers’.

Schoon grondwater
Het water uit het waterelement komt uit de grond. Wel heel diep (zo’n 40 meter), waardoor het water al heel schoon is. Met behulp van een zuiveringssysteem wordt het water dan nog verder gezuiverd.

Zusje op het Waagplein
Op het Waagplein staat een kleiner waterelement. De hoogteverschillen zijn daar ook wat kleiner. Het bijzondere aan dit waterelement is een zogenaamd ‘galmgat’. Daardoor kun je het water horen klateren.

Testjaar
Het komende jaar is nog een testjaar, waarbij wordt gekeken hoe het waterelement werkt en functioneert. Het kan zijn dat er daarna nog iets wordt aangepast.