Navigatie overslaan

Ik heb de privacyverklaring van de gemeente Groningen gelezen en ga akkoord met de verwerking van de door mij ingevulde persoonsgegevens.

Terug naar overzicht

10 juli 2018

Nieuwe gele steentjes Poststraat

Vervanging gele stenen start in Poststraat

De gemeente vervangt de bestaande gele bestrating in de Poststraat door een nieuwe, stroevere gele steen. Dit is de start van de vervanging van de bestaande gele bestrating in de binnenstad. Op alle plekken waar deze aan vervanging toe is, komen nieuwe gele stenen. In 2022 is het project naar verwachting afgerond.

De nieuwe steen is in 2017 na een grondige testperiode als meest geschikt voor de binnenstad aangewezen. De nieuwe steen moest dezelfde kleur hebben als de tot nu toe gebruikte klinker, maar ook voldoende stroef zijn en betaalbaar. De komende jaren wordt het werk aan de bestrating waar mogelijk gecombineerd met herinrichtingsplannen of met renovatie van nutsleidingen. Na vervanging en uitbreiding van het gele stenengebied is er in de binnenstad zo’n 120.000 m2 bestraat met gele stenen.

Aantrekkelijke binnenstad

Wethouder Joost van Keulen: “We willen een toegankelijke, veilige en aantrekkelijke binnenstad. Met de nieuwe stroevere stenen zijn de straten in de binnenstad straks weer voorzien van de kenmerkende gele bestrating met een nieuwe uitstraling, die gedurende vele jaren veilig gebruikt kan worden. Daar zijn zowel bewoners, bezoekers als ondernemers in de binnenstad bij gebaat.”

Rustig en herkenbaar straatbeeld De gele bestrating werd vanaf de jaren ’90 binnen de diepenring toegepast. Het levert een rustig en herkenbaar straatbeeld op. Op veel plekken is de klinker inmiddels aan vervanging toe. Door jarenlang intensief gebruik werden ze steeds gladder. Op de plekken waar de stroefheid van de stenen onder de daarvoor geldende normen dreigde te komen, werden ze in de afgelopen jaren ruwer gemaakt. Ook de komende jaren wordt de bestaande bestrating steeds gemonitord en waar nodig opgeruwd. In oktober en november is aansluitend de Schuitemakersstraat aan de beurt. Ondertussen wordt ook de Brugstraat heringericht en – voor het eerst – ‘vergeeld’.

Ruimte voor jou Het vervangen van de gele stenen is een van de vele projecten van Binnenstad 050 – ruimte voor jou, die allemaal gericht zijn op het verbeteren en behouden van een toegankelijke, veilige en aantrekkelijke binnenstad met extra ruimte voor fietsers en voetgangers.