Navigatie overslaan

Ik heb de privacyverklaring van de gemeente Groningen gelezen en ga akkoord met de verwerking van de door mij ingevulde persoonsgegevens.

Terug naar overzicht

28 augustus 2019

Pilot Pendelbus opgeschort

De proef met de Pendelbus in de binnenstad wordt per 1 oktober aanstaande tijdelijk stopgezet. Het college heeft dat deze week besloten. In de praktijk bleek dat er weinig gebruik wordt gemaakt van de Pendelbus. De verwachting is dat eind volgend jaar de bussen ook aan de oostkant van de binnenstad een andere route gaan rijden. Dan wordt de pilot hervat met een nieuwe route, een nieuwe dienstregeling en mogelijk een nieuwe vorm van vervoer. De gemeente gaat daar, in goed overleg met belanghebbenden, de komende periode nader onderzoek naar doen.

Het busje rijdt als proef sinds 2017 vooral aan de westkant van de binnenstad.De Pendelbus is bedoeld voor mensen die slecht ter been zijn of anderszins moeite hebben met het overbruggen van de afstand van de bushaltes aan de rand van het centrum naar het hart van de stad. In de praktijk bleek dat er weinig gebruik wordt gemaakt van het busje. Gemiddeld had de Pendelbus zo’n 200-300 passagiers per week. Opvallend was dat de meeste in- en uitstappers dat deden op plaatsen waar ook het reguliere busvervoer nog rijdt. De pendelbushalte bij de Akerk werd bijvoorbeeld nauwelijks gebruikt.

Mede op advies van de Werkgroep Toegankelijk Groningen is nu besloten om de proef anderhalf jaar op te schorten en nader onderzoek te doen naar alternatieven. Vanaf op zijn vroegst eind van volgend jaar wordt de dienstverlening voor alternatief vervoer hervat. Dan gaan de bussen aan de oostkant van de binnenstad een nieuwe route rijden over de Diepenring. Daarvoor komen er nieuwe haltes bij het provinciehuis en bij de Stadsschouwburg.

‘Nieuwe’ haltes Emmaplein
Ondertussen gaat de gemeente door met het toegankelijker maken van reguliere bushaltes. Onderdeel daarvan is dat de haltes aan het Zuiderdiep beter toegankelijk gemaakt worden. Wel verdwijnt de halte Schoolholm. Aanpassing van die halte zou alleen met forse ingrepen mogelijk zijn. In overleg met onder andere de werkgroep Toegankelijk Groningen, het OV-bureau en Q-Buzz, is daarom besloten de haltes Emmaplein weer in gebruik te nemen. Momenteel stopt daar geen bus. De loopafstand richting A-kerk is vanaf de haltes Emmaplein vergelijkbaar met de haltes Schoolholm. Bovendien kunnen de haltes Emmaplein met beperkte middelen toegankelijk worden gemaakt.