Navigatie overslaan

Ik heb de privacyverklaring van de gemeente Groningen gelezen en ga akkoord met de verwerking van de door mij ingevulde persoonsgegevens.

Terug naar overzicht

17 december 2020

Pleintje Akerkhof gereed

De hekken rond het pleintje voor de Der Aa-kerk zijn weggehaald. De herinrichting is zo goed als klaar en de plantenbakken zijn inmiddels gevuld. Nu is het eerst wintertijd en dat betekent dat de natuur in ruste is, ook op het Akerkhof. Maar volgend voorjaar zal het er met de dag groener en kleurrijker uit gaan zien. Het ontpopt zich dan steeds meer als een aantrekkelijke en openbare verblijfsplek om even door heen te wandelen of te verpozen. Een plek met een uitgesproken groen karakter, met aandacht voor historie en biodiversiteit.

De drie plantenbakken zijn gezamenlijk 300 m2 groot. Ze zijn gemaakt van een grijs-groenig graniet dat met de tijd een steeds meer uitgesproken eigen karakter zal krijgen. De brede randen zullen naar verwachting ook gebruikt worden om te zitten. In het voorjaar schieten vanuit de geplante bollen de eerste bloemen omhoog. De vaste planten en grassen volgen daarna, waardoor het ook bij zomerdag een kleurrijk geheel wordt.

Rondom de plantenbakken is volop ruimte gemaakt voor halfverharde grindpaden. Een opvallende messingstrip in deze paden geeft de 15e eeuwse contour van de Der Aa-kerk aan. Toen na de ineenstorting van de toren in 1710 een nieuwe toren moest worden gebouwd, is het schip van de kruisbasiliek namelijk een stuk ingekort. Nieuwe – diervriendelijke – spots lichten de toren met zijn elegante houten bovenbouw aan, zodat deze als baken ook van een afstand goed zichtbaar blijft.

De afgelopen jaren was dit pleintje een donkere en droge plek, waardoor er weinig onder de bomen kon groeien. Het gras was van slechte kwaliteit en moest regelmatig worden vervangen. Eerder dit jaar zijn er mede in verband daarmee drie bomen gekapt en is ook de houtopstand rond de kerk verwijderd. Per saldo is het aantal bomen in dit gebied toegenomen doordat inmiddels zes grote bomen in de Brugstraat en Astraat zijn geplant. Op het Akerkhof-plein hebben de monumentale oude kastanjes en lindes nu meer ruimte gekregen.

De herinrichting is uitgevoerd in het kader van de binnenstadsaanpak Ruimte voor Jou.