Navigatie overslaan

Ik heb de privacyverklaring van de gemeente Groningen gelezen en ga akkoord met de verwerking van de door mij ingevulde persoonsgegevens.

Terug naar overzicht

14 september 2022

Werkzaamheden Grote Markt starten op maandag 26 september

Op maandag 26 september 2022 starten de werkzaamheden op de Grote Markt op het stuk Tussen Beide Markten. Vanaf daar wordt richting de oostkant van de Grote Markt gewerkt. De aannemer die de werkzaamheden gaat uitvoeren is Avitec. Ook is de nieuwe steensoort voor de Grote Markt bekend. Dit is een gemêleerde rode steen.

Steensoort
De gekozen rode kleur past goed bij de gebouwen rondom het plein (zoals het Stadhuis en Martinitoren) en bij de grijze keitjes die er nu liggen en die op het nieuwe plein worden hergebruikt. Het gaat in totaal om 20.000 m2 bestrating waarvan de rode stenen de meerderheid vormen.

Planning
Om zo min mogelijk overlast te veroorzaken, zijn de werkzaamheden verdeeld over verschillende fasen. Wanneer nodig, worden er omleidingsroutes voor fietsers en logistiek verkeer aangewezen. Alle winkels en woningen blijven gedurende de werkzaamheden wel gewoon bereikbaar. De verwachting is dat de werkzaamheden begin 2024 worden afgerond.
De werkzaamheden starten op het stuk Tussen Beide Markten. Vanaf daar wordt richting de oostkant van de Grote Markt gewerkt. Fase A (rood) wordt in principe voor het einde van het jaar afgerond, mits er geen vertraging ontstaat door archeologisch onderzoek of levering van materialen. Fase B (lichtgroen) vindt plaats tussen december 2022 en april 2023. Dus voordat het terrasseizoen van start gaat. Als de planning gunstig uitpakt, starten de werkzaamheden van Fase C (blauw) in februari. Het streven is hier ook om voor het terrasseizoen (april) klaar te zijn. Fase D (paars) en E (donkergroen) worden voor de bouwvak uitgevoerd. Fase F (oranje), G (roze) en H (geel) vinden plaats na de bouwvak. Tijdens fase H worden de bomen geplant. Naar verwachting worden de werkzaamheden begin 2024 afgerond.