14. Gebiedsontwikkeling Historisch Museumkwartier

(gereed 2021)

Doel van het project is om het Noordelijk Scheepvaartmuseum door ontwikkelen naar een historisch museum over Groningen; het ‘Museum aan de A’.

Museum aan de A verbindt inwoners en bezoekers van Groningen met de geschiedenis van Stad en Ommelanden. Het museum treedt op als een regisseur/programmeur die ervoor zorgt dat het publiek actief bijdraagt aan de programmering en ontwikkeling van activiteiten. Zo bepaalt het publiek mede de inhoud van het museum. Het museum ontwikkelt activiteiten en tentoonstellingen samen met (culturele) partners in provincie en Stad. Het museum verzamelt verhalen van Groningen en Groningers in een vaste presentatie en in de historische ontmoetingsplek, met de inzet van veel verschillende middelen in het museum, in Stad en provincie.

De vaste en tijdelijke presentaties sluiten aan op de collectie Groningen, hebben een link met de Groninger Canon en de verhalen van Groningen. Het museum zoekt de link met de actualiteit, zodat het verleden context geeft aan het heden. In de historische ontmoetingsplek zijn er allerlei mogelijkheden om te participeren ‘Geschiedenis moet je [ook] doen en maken!’ Museum aan de A zoekt op veel verschillende manieren aansluiting en samenwerking met instellingen uit Stad en Ommelanden. Het nieuwe museum biedt het publiek een interessante, prettige geschiedeniservaring in een bijzondere, gastvrije omgeving. Voor de realisatie van het museum wordt samengewerkt met:

  • Noordelijk Scheepvaart Museum
  • Groninger Archieven
  • Groninger Museum
  • Noorderpoort College

De ontwikkeling van een eigen horecavoorziening in het Pomphuis, hoort integraal bij het Museum aan de A.

Medio 2020 start de aanbesteding van verbouw van fase 1 van de plannen.

14. Gebiedsontwikkeling Historisch Museumkwartier

Kaart

Op de kaart worden de punten aangegeven die voor dit project van toepassing zijn.

Bijlagen 14. Gebiedsontwikkeling Historisch Museumkwartier

Ik heb een vraag

Heeft u vraag over dit project, dan kunt u deze hieronder stellen. Wij zullen uw vraag z.s.m. beantwoorden.