Navigatie overslaan

Ik heb de privacyverklaring van de gemeente Groningen gelezen en ga akkoord met de verwerking van de door mij ingevulde persoonsgegevens.

Museum aan de A

Sinds 2013 wordt gewerkt om het Noordelijk Scheepvaartmuseum te veranderen in een geschiedenismuseum met een historische ontmoetingsplek voor de stad Groningen en omgeving, genaamd Museum aan de A. ( MadA). De verandering richt zich zowel op de inhoud van de collectie en de programmering van tentoonstellingen en activiteiten, als op de gebouwen en de straat die als het ware door het museum heen loopt.

In 2018 is er een plan voor het inhoudelijke ontwerp van het Museum aan de A geschreven. De gemeenteraad heeft in maart 2020 een bedrag van 1.025.000, -- euro beschikbaar gesteld voor het eerste deel van het project. Daarnaast heeft de gemeente Groningen het Pakhuis aangekocht zodat dit bij het huidige museum gevoegd kan worden tijdens de vernieuwbouw.

Het Museum aan de Aa moet een historische ontmoetingsplek worden met een vaste presentatie over de geschiedenis van Groningen, aangevuld met tijdelijke tentoonstellingen, activiteiten, workshops en lezingen die samen met partners en bezoekers worden ontwikkeld.

Deze veranderingen vragen andere ruimtes en ander gebruik van de ruimte, maar ook kwalitatief betere omstandigheden voor het museum. De wens is ook om de panden beter toegankelijk te maken voor iedereen. Op dit moment zijn de panden niet voor iedereen toegankelijk vanwege de vele hoogteverschillen in de gebouwen.

Met het vernieuwde programma en een betere toegankelijkheid hoopt het museum een breder publiek te trekken en te groeien naar meer bezoekers.

Museum aan de A

Tijdlijn

  • 2013 - start verkenning transformatie
  • 2017 - subsidie gemeente
  • 2018 - masterplan
  • 2023 en verder - transformatie plannen en uitvoering (exacte planning nog niet bekend)

Ik heb een vraag

Heeft u een vraag over dit project, dan kunt u deze hieronder stellen. Wij zullen uw vraag zo spoedig mogelijk beantwoorden.