Navigatie overslaan

Ik heb de privacyverklaring van de gemeente Groningen gelezen en ga akkoord met de verwerking van de door mij ingevulde persoonsgegevens.

Damsterplein

In stedelijk gebied over de hele wereld (dus ook in Groningen), neemt het risico op overstromingen en hittestress toe. Daarom zijn er ruimtelijke maatregelen nodig om de stad koeler te maken en om wateroverlast te beperken. Maar hoe je dat in een stad waar de openbare ruimte al beperkt is? En waar andere ontwikkelingen, zoals verdichting en mobiliteit, tegelijkertijd ook een beroep doen op deze beperkte ruimte?

Dit is een moeilijke opgave. Moeilijk, maar niet onmogelijk! Zo is voor het Damsterplein het project LIFE COOL SQUARE opgezet. In dit project wordt gekeken naar oplossingen en ideeën om de steenachtige openbare ruimte om te vormen tot een aantrekkelijke, groene en leefbare omgeving. Met bomen, bankjes en leuk voor jong en oud.

De gemeente Groningen krijgt € 1 miljoen euro van de Europese Commissie voor het uitwerken van een vergroeningsplan voor het Damsterplein. In 2020 is hiervoor een aanvraag ingediend bij het Europese LIFE-fonds. Met het LIFE-programma wil de Europese Commissie projecten stimuleren die passen binnen het Europese beleid van natuur, klimaat en milieu. De aanvraag voor het Damsterplein is al goedgekeurd. Op dit moment wordt er – samen met de omgeving - hard gewerkt aan een ontwerp. Waarschijnlijk is het Damsterplein in 2026 het ‘coolste’ plein van Groningen.

Wil je meer weten over de herinrichting van het Damsterplein? Kijk dan op

www.jouwdamsterplein.groningen.nl

Infographic Damsterplein

Kaart

Damsterplein

Tijdlijn

  • 2019 - Ontwerpmanifestatie OTO Landscape Architecture
  • 2020 - Subsidieaanvraag ingediend bij het LIFE programma EU
  • 2021 - Subsidieaanvraag goedgekeurd en nulmeting van de locatie
  • 2023/2024 – Samen met de omgeving werken aan een ontwerp
  • 2025/2026 - Oplevering

Nieuwsbrieven

Documenten

Ik heb een vraag

Heeft u een vraag over dit project, dan kunt u deze hieronder stellen. Wij zullen uw vraag zo spoedig mogelijk beantwoorden.