Navigatie overslaan

Ik heb de privacyverklaring van de gemeente Groningen gelezen en ga akkoord met de verwerking van de door mij ingevulde persoonsgegevens.

Oosterstraat en Gelkingestraat

Door de ligging van de Ooster- en Gelkingestraat hebben deze straten altijd een grote verkeersfunctie gehad. Beide straten zijn een belangrijk onderdeel van de aanlooproute van en naar de Grote Markt. Dagelijks komen hier veel fietsers en voetgangers voorbij. Ook reed hier tot de zomer van 2022 veel busverkeer. Nu de bussen niet meer door de Ooster- en Gelkingestraat rijden, ontstaat er een kans om deze straten opnieuw in te richten.

Samen met ondernemers en omwonenden gaan we in 2024 aan de slag met een integraal ontwerp, waarmee met name de economische potentie van de straat beter tot zijn recht komt. Een belangrijk uitgangspunt is dat fietsers na de herinrichting in twee richtingen door de straten kunnen fietsen. Er is veel aandacht voor de voetgangers, laden en lossen en de verblijfskwaliteit. Waar het kan worden er groen en bankjes toegevoegd. Ook wordt er gekeken naar de aansluitingen met de Grote Markt, het Zuiderdiep en de zijstraten.

Kaart

Oosterstraat en Gelkingestraat
Oosterstraat en Gelkingestraat

Tijdlijn

  • 2024 – Maken van plannen in samenwerking met ondernemers en omwonenden
  • Begin 2025 – Ontwerp voor de Ooster- en Gelkingestraat
  • Tweede helft 2025 – Start werkzaamheden
  • 2026 – Oplevering

Bibliotheek

Ik heb een vraag

Heeft u een vraag over dit project, dan kunt u deze hieronder stellen. Wij zullen uw vraag zo spoedig mogelijk beantwoorden.