Navigatie overslaan

Ik heb de privacyverklaring van de gemeente Groningen gelezen en ga akkoord met de verwerking van de door mij ingevulde persoonsgegevens.

Oosterstraat en Gelkingestraat

Door de ligging van de Ooster- en Gelkingestraat hebben deze straten altijd een grote verkeersfunctie gehad. Beide straten zijn een belangrijk onderdeel van de aanlooproute van en naar de Grote Markt. Dagelijks komen hier veel fietsers en voetgangers voorbij. Ook reed hier tot de zomer van 2022 veel busverkeer. Nu de bussen niet meer door de Ooster- en Gelkingestraat rijden, ontstaat er een kans om deze straten opnieuw in te richten. Een belangrijk uitgangspunt is dat fietsers na de herinrichting in twee richtingen door de straten kunnen fietsen. Er is veel aandacht voor de voetgangers, laden en lossen en de verblijfskwaliteit. Waar het kan worden er groen en bankjes toegevoegd. Ook wordt er gekeken naar de aansluitingen met de Grote Markt, het Zuiderdiep en de zijstraten. In 2024 wordt samen met bewoners en ondernemers gewerkt aan een ontwerp. Waarschijnlijk is het ontwerp begin 2025 klaar en kunnen de werkzaamheden in de loop van 2025 van start gaan.

Inloopbijeenkomst structuurschets

Op woensdag 10 juli 2024 was er een inloopbijeenkomst voor omwonenden, ondernemers en andere belanghebbenden. Tijdens deze inloopbijeenkomst werden de eerste structuurschetsen voor de Ooster- en Gelkingestraat gepresenteerd. Bezoekers konden hier vragen over stellen en op de eerste schetsen reageren. In totaal waren er ongeveer 20 bezoekers aanwezig. De reacties van de bezoekers waren over het algemeen heel positief. Met name de toevoeging van groen en het idee voor een waterelement in de Oosterstraat werden zeer gewaardeerd. Wel waren er zorgen over het fietsparkeren, mag er meer verlichting (en het liefst ook nog meer groen) komen, willen bezoekers dichte gevels weer openen en is er een wens om ook in de Gelkingestraat een kenmerkend element toe te voegen, bijvoorbeeld in de vorm van street art.

Benieuwd naar de informatie die tijdens de inloopbijeenkomst is gedeeld? Bekijk dan hier de informatiepanelen.


Doelen

Voor de herinrichting van de Ooster- en Gelkingestraat werken we met vier doelstellingen. Deze doelen zijn samen met de werkgroep Oosterstraat en Gelkingestraat (bestaande uit een vertegenwoordiging van ondernemers en bewoners uit de omgeving) opgesteld. Met de herinrichting leggen we de basis voor deze doelen. Ook de inzet van ondernemers en bewoners is hard nodig om de doelen te realiseren. Zo maken we samen de straat. De stip op de horizon is: Het gebied is levendig, veilig, groen en aantrekkelijk. Kortom: een plek waar je wilt zijn! De straten hebben meerdere functies en zijn opgeruimd. Ze verbinden het gebied en vormen een geheel met de rest van de binnenstad. Ook is er een goede verbinding tussen de gevels en de straat én tussen het gebied met de omliggende straten.

Kaart

Oosterstraat en Gelkingestraat
Oosterstraat en Gelkingestraat

Tijdlijn

  • 2024 – Maken van plannen in samenwerking met ondernemers en omwonenden
  • Begin 2025 – Ontwerp voor de Ooster- en Gelkingestraat
  • Tweede helft 2025 – Start werkzaamheden
  • 2026 – Oplevering

Bibliotheek

Ik heb een vraag

Heeft u een vraag over dit project, dan kunt u deze hieronder stellen. Wij zullen uw vraag zo spoedig mogelijk beantwoorden.