Navigatie overslaan

Ik heb de privacyverklaring van de gemeente Groningen gelezen en ga akkoord met de verwerking van de door mij ingevulde persoonsgegevens.

Oostwand Grote Markt en Nieuwe Markt

De oostwand van de Grote Markt is in de afgelopen tien jaar volledig vernieuwd. Het plein is met de nieuwbouw van de gehele gevelwand 17 meter teruggelegd naar zijn vooroorlogse plek. Dat maakt het plein intiemer. Achter de oostwand is publiekstrekker Forum Groningen gebouwd. Het gehele ensemble heeft de oostkant van de binnenstad van Groningen een forse impuls gegeven.

Het onderkomen van studentensociëteit Vindicat is in 2014 opgeleverd en is ontworpen door het Groningse architectenbureau De Zwarte Hond. In het middendeel van de oostwand kwam een hotel naar een ontwerp van de Berlijnse architect Thomas Müller. Dit Market Hotel (Westcord) telt 123 kamers. Op de begane grond is een grand café met terras. Het hotel opende de deuren voor het publiek in het voorjaar van 2021. Voor het hoekpand Grote Markt - Poelestraat schreef de gemeente Groningen een ontwikkelcompetitie uit. Het plan Merckt van MWPO en het ontwerp van Powerhouse won de competitie. Op de begane grond komt in 2023 horeca, op de verdiepingen zijn 18 appartementen in gebruik en op het dak bevindt zich restaurant Rooftop Merckt (geopend najaar 2021).

Achter de nieuwe gevelwand was de oude bebouwing (met onder meer een afgeleefde parkeergarage en een sociaal onveilige passage) al eerder gesloopt om ruimte te maken voor het Forum Groningen. Dat imposante gebouw is naar ontwerp van NL Architecten. Zij wonnen de prijsvraag in 2007. Zowel het publiek als de vakjury kozen voor hun ontwerp. Tussen de nieuwe oostwand en het Forum is een nieuw plein ontstaan met diverse terrassen, de Nieuwe Markt.

Wil je meer weten over de ontwikkelingen rond de oostwand? Neem dan eens een kijkje op deze pagina. Meer informatie over het Groninger Forum vind je hier.

Kaart

Oostwand Grote Markt en Nieuwe Markt

Voor / Na

Ik heb een vraag

Heeft u een vraag over dit project, dan kunt u deze hieronder stellen. Wij zullen uw vraag zo spoedig mogelijk beantwoorden.