Nieuw boek over binnenstad gepresenteerd
De Groningse binnenstad wordt tussen 2016 en 2022 aangepakt. Veel straten worden heringericht, er komen nieuwe verblijfsplekken, er komt kortom meer ruimte voor voetgangers en fietsers. In dat kader is er vandaag een nieuw boek verschenen dat deze binnenstadsaanpak in historisch perspectief plaatst: ‘Bestemming Binnenstad’.
Al zo’n duizend jaar is die ene onvolprezen vierkante kilometer niks minder dan het kloppend hart van wat we nu Noord-Nederland noemen. De binnenstad van Groningen! Bescheiden begonnen als een dorpje op de Hondsrug, in later eeuwen een stoer ommuurde Hanzestad die vooral ook de Ommelanden overheerste, en uiteindelijk het hart van de dynamische kennis-metropool waar je op straat inmiddels zo’n beetje alle talen van de wereld hoort spreken.
Voor het zeventiende deel van de populair-historische serie Groningen van alle tijden is auteur Beno Hofman gevraagd die veelzijdige geschiedenis van de Groninger binnenstad uit de doeken te doen. Tot het einde van de 19eeeuw is Groningen nauwelijks groter dan wat we nu de binnenstad noemen. Beno Hofman beschrijft het ontstaan, het stadsbeeld en het leven in de oude stad. Hij belicht tevens de ontwikkelingen in het stadshart vanaf het moment dat de vestingwerken worden ontmanteld, met aandacht voor het wonen, de handel en nijverheid, het onderwijs, de cultuur, horeca en natuurlijk de infrastructuur. De meest actuele binnenstadplannen komen eveneens aan de orde.
Dit boek, vormgegeven en uitgegeven door In Ontwerp/In Boekvorm, verhaalt over die gestage ontwikkeling, toen en nu. Tussen 2016 en 2022 wordt de binnenstad, zoals bekend, aangepakt, heringericht en toekomstbestendig gemaakt. De bestemming is er een van alle tijden: een aantrekkelijke, toegankelijke en goed bereikbare binnenstad voor iedereen, met ‘ruimte voor jou’ kortom.
Het boek is woensdag 23 mei gepresenteerd aan burgemeester Den Oudsten. Het aantrekkelijk vormgegeven boek ligt in de Groningse boekhandels. Het boek kost € 14,00.