Navigatie overslaan

Ik heb de privacyverklaring van de gemeente Groningen gelezen en ga akkoord met de verwerking van de door mij ingevulde persoonsgegevens.

Terug naar overzicht

23 mei 2018

Vervanging gele stenen binnenstad van start

Nog voor de zomervakantie start de vervangingsoperatie van de gele stenen in de binnenstad. Waar de bestaande gele bestrating aan vervanging toe is komen nieuwe, stroevere, gele stenen. Tot 2022 wordt geleidelijk de bestaande gele steen overal in de binnenstad vervangen. Met de stroevere gele stenen zijn de straten in de binnenstad straks weer voorzien van bestrating met een nieuwe frisse uitstraling, die gedurende lange jaren veilig gebruikt kan worden.

De gele stenen in de binnenstad zijn aan vervanging toe. De stenen die zorgen voor een rustig en herkenbaar straatbeeld, werden in de jaren ’90 binnen de diepenring toegepast. Inmiddels is deze bestrating op veel plaatsen binnenkort aan vervanging toe. Door jarenlang intensief gebruik werden de stenen steeds gladder. Op de plekken waar de stroefheid van de stenen onder de daarvoor geldende normen dreigde te komen, werden ze in de afgelopen jaren ruwer gemaakt. Ook de komende jaren wordt de bestaande bestrating steeds gemonitord en waar nodig opgeruwd.

In de periode tot 2022 worden alle gele stenen in de binnenstad vervangen door de nieuwe, stroevere, steen. Deze steen is in 2017 na een grondige testperiode als meest geschikt voor de binnenstad aangewezen. De werkzaamheden aan de bestrating worden waar mogelijk gecombineerd met herinrichtingsplannen of renovatie van nutsleidingen.

Voordat de nieuwe bestrating wordt aangelegd, kijkt de gemeente samen met bewoners of nog andere kleine inrichtingswensen kunnen worden meegenomen. Het gaat dan vooral om maatregelen die de toegankelijkheid van de binnenstad bevorderen, zoals het verlagen van een stoeprand of het wegnemen van obstakels.