Bezoek Let's Gro op 4,5,6 november en kom meer te weten over de binnenstadsaanpak
Op 4,5 en 6 november vindt de 10e editie van Let’s Gro plaats in het Forum. Let’s Gro is een gratis festival over de toekomst van Groningen. Met thema’s als de kloof tussen arm en rijk, de energiecrisis, het vergroenen van Groningen en nieuwe bouwprojecten. Ook het binnenstadsprogramma van Groningen is ruim vertegenwoordigd op Let’s Gro met maar liefst 4 programmaonderdelen. Zo is er op vrijdag 4 november van 11.00 tot 12.00 uur een lezing over toekomstige stadscentra en van 13.00 tot 14.00 uur een lezing over de Martinikerk en haar plek in de stad. De dag erna, op zaterdag 5 november, gaan studenten van de Hanzehogeschool van 14.30 tot 15.30 uur met het publiek in discussie over de toekomst van de Haddingestraatgarage. Verder kun je het hele weekend de fantastische maquette van de binnenstad van Groningen bewonderen. Gemaakt van beukenhout toont hij elk gebouw, straat en brug. Een feest der herkenning. Dus kom vooral langs!
Wil je meer weten over de programmaonderdelen? Lees dan de beschrijvingen hieronder!
Aanpak binnenstad (maquette) – hele weekend – hal van het Forum
Er gebeurt ontzettend veel in de binnenstad. Zo zijn de werkzaamheden op de Grote Markt en in de Rodeweeshuisstraat net gestart, wordt er een huurder gekozen voor het gebouwtje van Dudok en werken we aan de planvorming voor onder andere de Vismarkt en het Damsterplein. Ook werken we verder aan beleid voor fietsparkeren en het herwinnen van de openbare ruimte. Kom langs bij de expositie en laat je informeren over de laatste ontwikkelingen.
Stadscentra van de toekomst – vrijdag 4 november van 11.00 – 12.00 uur – Rabostudio
Een veranderend winkellandschap, behoefte aan ontmoetingsruimte en thema’s als klimaatverandering en verduurzaming, hoe blijft een stads(deel)centrum aantrekkelijk en levendig? De architecten van Rijnboutt geven hun visie, met hun plannen voor twee concrete locaties in de stad als voorbeeld: wijkwinkelcentrum Paddepoel en de entree van de Herestraat (C&A pand). Ons gebruik van en eisen aan winkelgebieden verandert. Waar winkelen tot voor kort de belangrijkste functie was om de levendigheid en kwaliteit van een stads(deel)centrum te garanderen, is dat door een veranderend winkellandschap niet langer vanzelfsprekend. Mogelijkheden voor ontmoeten en verblijven vinden we steeds belangrijker. Daarnaast geven maatschappelijke thema’s als klimaatverandering en vergroening reden om de inrichting van stadscentra op de schop te nemen. Centrumgebieden zullen met deze veranderende behoefte mee moeten gaan om aantrekkelijk en levendig te blijven. De architecten van Rijnboutt gaan op twee locaties in de stad deze uitdaging aan. Aan de kop van de Herestraat met de herontwikkeling van het C&A pand en met de aanpak van wijkwinkelcentrum Paddepoel. De architecten vertellen ons over hun benadering van de opgaven voor winkelgebieden en beide projecten in het bijzonder.
De Martinikerk en haar plek in de stad – vrijdag 4 november van 13.00 – 14.00 uur – Rabostudio
De gemeente Groningen en het bestuur van de Martinikerk hebben allebei dezelfde wens: het verbeteren van de aansluiting van de kerk en de toren op de omgeving. Architecten Job Floris en Marjolein van Eig werken aan een ontwerp hiervoor. Dit ontwerp presenteren ze tijdens Let’s Gro. Hierbij gaan ze in op het gebied waarin de Martinikerk staat. Na de presentatie is er ruimte voor vragen uit het publiek. Na afloop van de presentatie is er een mogelijkheid om mee te gaan met een wandeling door de binnenstad.
Nieuwe plek in de stad: challenge centrumgarage – zaterdag 5 november van 14.30 – 15.30 – Publieke tribune
In 2025 neemt de Gemeente Groningen de parkeergarage over, maar wat gaan ze met de plek doen? Studenten van de Hanzehogeschool Groningen presenteren tussenresultaten van de analyse van het gebied rondom de parkeergarage aan de Haddingestraat. Een unieke locatie: midden in de binnenstad en toch in de luwte. De Haddingestraatgarage staat op een bijzondere plek. Maar het zijn nu alleen geparkeerde auto’s die van die unieke plek kunnen genieten. Gelukkig komt daar vanaf 2025 verandering in. De gemeente Groningen neemt dan de parkeergarage over. De parkeergarage zal dan niet meer als stallingsplek voor auto’s dienstdoen. Maar wat kan je dan wel met deze plek doen? Om tot goede ideeën voor deze plek te komen, is een gebiedsanalyse door de studenten uitgevoerd. Zijn er veel cultuurhistorische gebouwen in de buurt? Hoe zit het met fietsparkeren op straat? Wat is het straatbeeld nu en hoe zou dit in de toekomst verbeterd kunnen worden? En hoe belangrijk is een klimaatadaptieve inrichting van de omgeving? Op al deze en nog veel meer vragen gaan de studenten in discussie met elkaar én met het publiek.