Navigatie overslaan

Ik heb de privacyverklaring van de gemeente Groningen gelezen en ga akkoord met de verwerking van de door mij ingevulde persoonsgegevens.

Terug naar overzicht

26 augustus 2024

Dudok aan het Diep op Open Monumentendag - 14 september 2024

Bezoek het voormalig pompstation van Dudok op Open Momumentendag.

Het rijksmonumentale benzinepompstation met transformatorhuisje uit 1953 is het enige nog in situ zijnde exemplaar dat door architect Willem Dudok is ontworpen voor oliemaatschappij Esso. Alle 112 Dudok‐stations in het land waren grotendeels identiek en als paviljoentje gebouwd. Van deze reeks zijn er slechts twee over, waarvan de enige andere in 1994 naar het Autotron verhuisde. Turfsingel 16 is daarnaast nog een verbijzondering op het ontwerp omdat het een transformatorstation herbergt.

Zie voor meer informatie het Rijksmonumentenregister: https://monumentenregister.cultureelerfgoed.nl/monumenten/530857

De plek van het voormalig tankstation aan de Turfsingel aan de noordzijde van de Diepenring (Dudok aan het Diep) wordt heringericht tot een openbare plek met meer ruimte voor groen, meer verblijfskwaliteit en meer kansen voor ontmoeting en recreatie op en aan het water. Langs het water komt een houten vlonder. Veel nieuwe bomen, gras, klein groen en openbare zitgelegenheid op de oever maken het geheel tot een aantrekkelijke, nieuwe verblijfsplek in de binnenstad.

Adres:
Turfsingel 16, Groningen
Openingstijden:
za 14 sep. 10:00 - 17:00

Praktische informatie:

Architect Wouter van Riet Paap van Iris Architecten is vanaf 11:00 aanwezig om de bijna gerealiseerde plannen voor 'Bijtanken bij Dudok' - de transformatie van het pompstation en omliggende gebied - toe te lichten.

Meer zien op Open Momumentendag? Klik op deze link.