Navigatie overslaan

Ik heb de privacyverklaring van de gemeente Groningen gelezen en ga akkoord met de verwerking van de door mij ingevulde persoonsgegevens.

DSC01167
Terug naar overzicht

03 november 2023

Eerste boom van bomengroep Grote Markt vrijdag geplant

Vrijdag 3 november om 10 uur hebben de wethouders Mirjam Wijnja en Rik van Niejenhuis de eerste boom van de bomengroep op de Grote Markt geplant. Het gaat om een Gleditsia (ook bekend als Valse Christusdoorn). De boom is de eerste van in totaal 28 bomen die tezamen een bomengroep vormen aan de oostelijke kant van het plein. Het memorabele moment is onderdeel van het Lets Gro-festival. Eind november zijn deze bomen – 12 meter hoog en inmiddels 35 jaar oud – allemaal geplant, in totaal 18 Gleditsia’s en 10 Honingbomen. De nieuwe bomen zijn onderdeel van de aanpak van de Grote Markt. Het hele Lets Gro-weekend wordt de plek van de toekomstige bomengroep ’s avonds aangelicht door grote lichtkanonnen.

Op een enkel exemplaar na hebben op de Grote Markt nooit bomen gestaan. Door de eeuwen heen is het altijd een stenen plein gebleven met veel open ruimte. Dat er nu een groep bomen wordt geplant, heeft alles te maken met het aan de tijd aanpassen van het plein. De bomen dragen fors bij aan het vergroenen van het stadshart. Op warme zomerdagen brengen de bomen volop schaduw en verkoeling op het plein. De twee uitverkoren boomsoorten voegen samen van voorjaar tot late herfst bovendien volop kleur toe aan de Grote Markt. De aloude ster – ooit vastgelegd in de bestrating midden op het plein – komt terug in de vorm van een grote natuurstenen zitbank onder de bomen. Onder de bomen komt in plaats van klinkers halfverharding.

Even verderop, langs de noordzijde van de Grote Markt, plant de gemeente begin 2024 nog vijf grote plataanbomen. Op het Waagplein komt nog een lindeboom te staan.

De bomen worden geplant in een grote laag grond waar onder en boven een ingenieus en beproefd systeem van kratjes ligt. De bomen hebben hiermee voldoende groeiruimte om oud te worden. In de laag kratjes onder de bomen wordt hemelwater (regen) opgevangen, onder andere afkomstig van het dak van het Stadhuis. In tijden van droogte voorziet dit systeem de bomen van voldoende vocht. De laag kratjes erboven dient om zuurstof en voeding ter beschikking te stellen aan de bomen.

Vanaf mei volgend jaar kunnen we zo met elkaar van een geheel vernieuwde Grote Markt genieten. Een aantrekkelijke verblijfsplek voor jong en oud.