Navigatie overslaan

Ik heb de privacyverklaring van de gemeente Groningen gelezen en ga akkoord met de verwerking van de door mij ingevulde persoonsgegevens.

Terug naar overzicht

15 mei 2024

Hemelse muziek in Martinikerk tijdens opening Grote Markt

Zaterdag 1 juni is de feestelijke opening van de nieuwe Grote Markt. In aanloop naar deze dag, laten we elke week iemand aan het woord die een bijzondere of speciale band heeft met ‘de huiskamer van onze stad’. Als eerste Betty Knigge, directeur van de Stichting Martinikerk.

“We vinden het erg belangrijk om aan te haken bij de opening”, begint Betty Knigge. “We zijn buren en voelen ons onderdeel van de Grote Markt. Dat komt ook, omdat door de herinrichting er een natuurlijke overgang is tussen het plein en de Martinitoren en Martinikerk. De hoge stoepen en de straat waar de bussen rijden zijn weg. Het ziet er prachtig uit. Het enige dat bij mij nog voor wat verwarring zorgt, zijn de fietsroutes. Want waar mag ik langs en waar niet. Dat is even wennen, maar komt vast goed.

Vrij toegankelijk

Tijdens de feestelijke opening van de Grote Markt is de Martinikerk toegankelijk via de oude ingang onder de Martinitoren. En dat is vrij uniek. “We halen de tourniquet weg, zodat bezoekers via deze ingang de kerk binnen kunnen gaan’, vertelt ze. “En dat gebeurt niet zo vaak. Alleen bij het begin van het academisch jaar en zeer speciale begrafenissen. De doorsnee Stadjer komt niet zo binnen. De opening van de Grote Markt vinden we echter zo bijzonder dat we het op 1 juni ook doen. Daarbij rollen we ook de rode loper uit, zodat het nóg specialer wordt.”

Gratis entree

Opvallend is dat veel Stadjers wél eens de Martinitoren hebben beklommen, maar nog nooit in de Martinikerk zijn geweest, zegt Betty Knigge. “Dat kan beter, vonden wij. Daarom is er zaterdag 1 juni gratis entree voor de toren én de kerk. We hopen op veel bezoekers en vooral onze eigen inwoners die langskomen, want de Martinikerk is óók van hen.”

Topkoren

En eenmaal binnen in de kerk kun je hele dag genieten van zangkoren die optreden. “Dat zijn echte topkoren”, zegt Betty Knigge trots. “De meeste koren komen uit onze eigen gemeente, met uitzondering van het meisjeskoor uit Roden. We zijn namelijk naast een belangrijke historische locatie ook een belangrijk cultuurpodium. In de programmering zagen we dat het klassieke tintje miste. Dus hebben we koren benaderd om ze kosteloos een podium te bieden. Ze gaan optreden in het hoogkoor van de kerk. Hemelse muziek in de Martinikerk, prachtig.”

Toerist in eigen stad

“Reden te meer om lekker binnen te wandelen op 1 juni. Voel je toerist in eigen stad en geniet van en verwonder je over de pracht van jouw eigen Martinikerk.”

De Martinikerk is de oudste kerk van de stad Groningen. De vele prachtige muur- en gewelfschilderingen, het magnifieke Schnitgerorgel maken dit monumentale gebouw tot het belangrijkste historische cultureel erfgoed van de stad. De Martinikerk trekt jaarlijks meer dan 50.000 bezoekers.