Navigatie overslaan

Ik heb de privacyverklaring van de gemeente Groningen gelezen en ga akkoord met de verwerking van de door mij ingevulde persoonsgegevens.

Terug naar overzicht

06 juni 2024

‘Het uitzicht vanaf Vindicat is zinsbegoochelend’

“T is nog nait drok hé”, zegt de wat oudere dame tegen haar vriendin als ze zaterdag 1 juni vlak na twaalven vanuit de Oude Ebbingestraat de Grote Markt opwandelen. “Komp nog wel”, antwoordt haar vriendin geruststellend. “Grunnegers moet’n altied wat op gang komm’n. Over een uur is vast aans.”

De vriendin krijgt gelijk. Om één uur is het al gezellig druk op het Jouw Grote Markt-festival om de opening van onze nieuw ingerichte huiskamer van de stad te vieren. Vooral het waterelement en de kidsarea zijn dan al erg in trek.

Parmantig

Zoon Vigo, tweeëneenhalf jaar oud, van vader Koen waagt zich op zijn wit met blauwe Adidas sneakers voorzichtig in het water van de fontein. De voorzichtigheid verdwijnt al snel en even later stapt de kleine man parmantig en met een grote glimlach op zijn gezicht door het ondiepe water. Wonder boven wonder en tot opluchting van vader Koen blijven de broekspijpen droog. Sommige grotere kinderen durven wat meer. Schoenen en sokken gaan uit en er wordt vrolijk in en door het water geplonsd en gerend.

Kleurplatenwedstrijd

Aan de overkant van het waterelement en de kidsarea is het gebouw van ABN/AMRO open voor publiek. Een ballonnenboog siert de ingang. Grote en indrukwekkende foto’s van de Grote Markt hangen aan de muren van de benedenverdieping. Foto’s van voor, tijdens en na de oorlog. De broers Erwin en Robert zijn druk bezig met de kleurplatenwedstrijd voor kinderen die de bank organiseert. “Het is een idee van broer Erwin en collega Rosalie, de kleurplatenwedstrijd’, vertelt Robert. “Ze hebben contact gezocht met kunstenaar Erik Zwezerijnen, die ook een galerie heeft in de Folkingestraat, om een mooie kleurplaat te maken van de Grote Markt. Erik wilde dat graag doen. Kinderen kunnen hun kleurplaat bij ons inleveren en mooie prijzen winnen. De eerste prijs bijvoorbeeld is een bankrekening bij ons waar we dan direct 300 euro op storten. En daarnaast kunnen ze een gesigneerd shirt van FC Groningen winnen. Verder doneren we voor iedere kleurplaat die wordt ingeleverd, maar ook voor elke kopje koffie dat we schenken, één euro voor het Stichting Jeugd Educatie Fonds. En dat belooft nog wat, want vanaf twaalf uur vanmiddag is het al volle bak hier.”

Zinsbegoochelend

Iets verderop zwaaien Esther en Koos vanaf het balkon van Vindicat naar bekenden die beneden voorbijlopen. “We hebben vandaag 15 jaar verkering”, roept Esther enthousiast. “En het is ontzettend leuk om dat hier te vieren.” Vriend Koos is wat rustiger. Hij geniet van het uitzicht. “Magnifiek om het plein vanaf hier te bekijken. De intimiteit, prachtig. Vanaf een balkon verder naar boven, is het uitzicht zinsbegoochelend. Ga maar eens kijken. Je waant je onderdeel van het plein. Fantastisch.”

Buitenland

Falco en Edith staan op dat hoge balkon boven te genieten van het uitzicht. Biertje in de hand. “Prachtig”, zegt Edith met een grote glimlach. “We zaten net beneden. Kinderen spelen en schommelen in de hangmatten, er staan stoeltjes, muziek klinkt vanaf de ster, de barista, de bomen, het groen. Wat een sfeer. Zo ontzettend mooi. Je waant je in een buitenlandse stad.”

Publiekstrekker

Net als de ABN/AMRO en andere gebouwen rond de Grote Markt is Vindicat open voor het publiek. Het normaal zo gesloten bastion is een publiekstrekker van formaat. Bezoekers lopen in en uit, verbazen en verwonderen zich over hoe de sociëteit er van binnen uitziet, drinken een biertje op het dakterras aan de achterkant met uitzicht op het provinciehuis.

Grand Theatre

Vriendinnen Marjan en Marleen lopen al kletsend het Grand Theatre uit. Ze hebben net een rondleiding gehad. “Prachtig om al die hokjes en ruimtes, waar de geluids- en regiemensen zitten boven in het gebouw te zien”, vertelt Marjan. “We mochten over een eng trappetje en bruggetje omhoog. Het is heel hoog weet je dat?” Marleen vond het vooral leuk om te weten dat er ook theater gemaakt wordt hier. “Dat wist ik eigenlijk niet. Gezelschappen beginnen helemaal bovenin te oefenen. Als ze dan bijna klaar zijn met hun productie, gaan ze een verdieping lager en als ze voorstellingwaardig zijn, treden ze beneden op. Erg leuk.”

Dansen

Ondertussen wordt het steeds drukker op de markt. Onder de bomen wordt de windroos als podium gebruikt. Zangeres ZOZY in een lila pak en met loepzuivere stem, zingt onder begeleiding van een gitarist prachtige liefdesliedjes. Het publiek luistert ademloos. Kinderen schommelen in de hangmatten. Om de hoek van het stadhuis staat een oude gele Amerikaanse schoolbus heen en weer te schudden. Dansen bij de bus, is vooral dansen ín de bus. Samen met de muzikanten wordt een flink feest gebouwd. De rondleidingen, met verrassing aan het einde, die Jos Clemens op geheel eigen wijze verzorgt, zijn een groot succes. Dat geldt ook voor de audiotour in het stadhuis.

Oude ingang

Voor de ingang van de Martinitoren staat een enorme rij mensen te wachten om de toren gratis te mogen beklimmen. Binnen in de kerk is het íets rustiger. Directeur Martinikerk Betty Knigge loopt stralend rond. “Wát een enorm leuke dag, wát een succes. We zitten net even tussen twee optredens van koren in. Maar je ziet het. Het blijft druk. Dat de oude ingang nu open is, dat is een proef. We willen zien hoe dat gaat. Het mooie is dat het lijkt alsof mensen nu gemakkelijker binnenwandelen. Dat groepje iets verderop zit er al een tijdje. Gewoon om uit te rusten, bij te praten en te genieten van de kerk. Zo zijn we onderdeel van de publieke ruimte, dat willen we graag. Zó leuk.”

Silent disco

Als de avond langzaam over het plein valt, blazen de mannen van Broken Brass op het podium voor het stadhuis, met veel energie de avond muzikaal leven in. De Grote Markt komt al flink op stoom. In de Anda Kerkhovenzaal in het stadhuis merken de bezoekers van de silent disco niets van de energie op het plein. De rij om naar binnen te mogen is lang. “Maar het is fantastisch en het wachten waard”, zeggen Eva en Sietske die net naar buiten komen. “Je kunt kiezen uit drie kanalen, met alle drie andere muziek. Naast ons ging een groepje meiden helemaal uit hun dak. Wij deden het juiste wat rustiger aan. Grappig om te zien.”

Glansrijk

Dan plotseling gillen de jonge meisjes op het plein en gaan mobieltjes massaal omhoog. Lokale beroemdheid Zoë Tauran, 21 jaar uit Roden, verschijnt op het podium. Het plein gaat los. De Nederlandstalige liedjes worden luidkeels meegezongen. De nieuwe Grote Markt wordt op passende wijze getest. Ze doorstaat de test glansrijk. Wát een feest.

Vertier

In de Poelestraat lopen Annemarijn en Jolienke. Ook zij waren al bij de silent disco, maar nu wordt het tijd voor ander vertier, zoals ze het zelf noemen. Ze zijn op weg naar dansen bij de bus. Een andere bus dan ’s middags en ook andere muziek. De beats knallen uit de speakers en de deejays doen hun best om de menigte op te zwepen. Dat lukt goed. Om elf uur vinden Annemarijn en Jolienke het mooi geweest. “Wat een dag en wat een avond”, lachen beide dames. “Tip voor de gemeente en de organisatie: doe dit elk jaar. Eerste zaterdag van de maand juni. Dit mag niet eenmalig zijn.”

Feestje

En terwijl beiden huiswaarts keren gaat het feestje op de Grote Markt nog even door. DJ Tommy Green zweept de massa op tot grote hoogte. Om middernacht is het feest afgelopen. De dag zit erop. De nacht nog niet…