Navigatie overslaan

Ik heb de privacyverklaring van de gemeente Groningen gelezen en ga akkoord met de verwerking van de door mij ingevulde persoonsgegevens.

Terug naar overzicht

02 september 2019

Oude kijk in 't jatstraat groener

Winkeliers aan de Oude Kijk in ’t Jatstraat hebben met hulp van de gemeente op verschillende plekken gevelbeplanting gekregen. De ondernemers wilden graag meer groen in de straat. Voor bomen is geen plek, daarom is voor deze oplossing gekozen. Vrijdagochtend 30 augustus 2019 was de officiële opening door wethouder Roeland van der Schaaf.

“Zo dat is een behoorlijk grote plant,” zegt Van der Schaaf terwijl hij wijst op een drie meter hoge blauwe regen die tegen de gevel van lunchroom Lust klaarstaat om geplant te worden. Het is aan de wethouder om samen met de manen van Donker Groen de plant in een gat voor de gevel van de eetgelegenheid te plaatsen. Een aantal ondernemers uit de straat kijkt hem daarbij nauwlettend op de vingers.

2000 tuintjes

Sinds 2009 kun je via de gemeente geveltuintjes aanvragen. “In de beginjaren ging dat om tientallen per jaar. Vorig jaar is dat opgelopen tot 600. En nu zitten we voor 2019 al op 400. In totaal hebben we zeker zo’n 2000 tuintjes aangelegd,” denkt Laurens Stiekema, die zich namens de gemeente bezighoudt met de geveltuinen. Normaal leggen we geveltuintjes aan bij particulieren, anderhalve tegel breed en moeten ze het zelf beplanten. In dit geval is samen met Gebiedsmanager Ron Torenbosch gekozen om ook de planten te regelen. Planten, die langs een staaldraad de lucht in groeien, zoals de blauwe regen voor eetgelegenheid Lust.

Fantastisch

Eigenaar David de Haas van Lust is erg blij met zijn nieuwe beplanting. Hij had al twee gewone geveltuintjes, met lage beplanting, om de hoek. Voor de zomer is de eerste blauwe regen geplant, die is inmiddels van borsthoogte tot de eerste verdieping gegroeid. “Het is fantastisch, het is mooi, goed voor de biodiversiteit en het past bij onze onderneming. We maken vegetarische, veganistische gerechten en hebben in ons logo een boom.” Van de ondernemer verwacht de gemeente dat hij af en toe wat water geeft en als het nodig is snoeit. Dat doet David graag: “Ik verwacht dat we volgend jaar een helemaal groene gevel hebben.”

Terugwinnen

Wethouder Roeland van der Schaaf is erg blij met het toenemende groen in de gemeente. “We willen de openbare ruimte terugwinnen. Minder auto’s, minder “harde obstakels” en meer ruimte voor groen en beleving. Daar past dit heel mooi bij. Bij mij in de straat zie je ook op steeds meer plekken groen voor de gevel.” Laurens Stiekema heeft het druk, maar wil graag meer mensen helpen aan een geveltuintje of een tuintje onderaan een boom. Aanmelden daar voor kan hier.

Groene soep
Verderop in de Oude Kijk in ’t Jatstraat zit de Soepwinkel van Corry Diertens. Zij is degene die het plan heeft ingediend bij de gemeente. “In eerste instantie wilde ik graag bomen in de straat, maar daar bleek geen ruimte voor te zijn. Toen zijn we samen tot dit plan gekomen. Ik heb zo’n vijftien andere ondernemers gevonden, die ook mee wilden doen. Nu heb ik twee clematissen voor de deur.” Af en toe moet ze wat water geven, daarvoor terug krijgt ze een gevel, die het hele jaar door groen is.

Toejuichen

“Dat dit initiatief vanuit de ondernemers zelf komt is iets wat we als gemeente alleen maar toejuichen. We willen niet alleen maar vanuit het Stadhuis opleggen wat mensen moeten doen. Juist nu we in gebiedsteams werken, is er meer ruimte om van onderaf met ideeën komen. En je ziet wat er van komt,” gebaart Roelof van der Schaaf, terwijl hij de aarde nog wat aanstampt rondom de pas geplante blauwe regen. Nog een beetje water erover en hij is klaar om te groeien.