Navigatie overslaan

Ik heb de privacyverklaring van de gemeente Groningen gelezen en ga akkoord met de verwerking van de door mij ingevulde persoonsgegevens.

Terug naar overzicht

18 maart 2021

Hoogste punt verbouwing Stadhuis bereikt

De aanpak van het Stadhuis vordert gestaag. Op donderdag 18 maart is het hoogste punt van het werk bereikt. Een grote stalen kolom van 2000 kg is vanaf de buitenkant aan de noordzijde van het Stadhuis over het dak heen naar binnen gehesen. Dat gebeurde door middel van een mobiele torenkraan. De kolom is onderdeel van een staalconstructie van in totaal 60 ton die noodzakelijk is om de bouw van de nieuwe raadzaal op de derde verdieping te realiseren. Als zodanig is al dat staal – ook symbolisch – te beschouwen als een stevig fundament onder het democratisch proces dat vanaf begin volgend jaar op die nieuwe verheven plek plaatsvindt.

Een spannende klus: een compleet nieuwe constructie inpassen in een monument van meer dan 200 jaar oud is niet niks. Millimeterwerk bovendien, want er moet geen schade aan het gebouw worden toegebracht. Dankzij minutieuze voorbereiding, met computermodellen op basis van scans van het oude gebouw, viel alles op zijn plaats.

Ondertussen is de aanpak van het gehele Stadhuis zover gevorderd dat de restauratie van de voorgevel bijna klaar is. Binnenin het gebouw ligt de aanleg van de vele technische installaties eveneens op schema.

Meer weten over de aanpak van het Stadhuis? Kijk op gemeente.groningen.nl/aanpakstadhuis.